Lahden terveyskeskuksen pääsyn potilastietojärjestelmään viime viikolla katkaissut Lahden kaupungin tietojärjestelmään pesiytynyt haittaohjelma on koko viikonlopun työllistänyt tietoturva-asiantuntijoita.

Kaupungin nettisivut ja sähköposti saatiin toimimaan sunnuntaina, mutta sairaaloiden ja Lahden kaupungin välisiä tietoyhteyksiä ei vielä avata.

Niiden avaamiseen tarvitaan vielä ulkopuolinen arvio, kertoi Etelä-Suomen Sanomat eilen. Arvion ajankohta on yhä avoin.

Lahden avohoidon ylilääkäri Outi Hämäläinen kertoi perjantaina Mediuutisille, että it-häiriö on ollut iso ongelma terveyskeskuksessa.

Laboratorio- ja röntgenlähetteet on jouduttiin tekemään paperille ja joitakin potilaskäyntejä perumaan.

– Emme välttämättä pysty nyt hoitamaan kaikkia potilaitamme. Pitkäaikaissairauksiin esimerkiksi liittyy paljon tutkimustuloksia, joten joudumme ehkä sopimaan potilaan kanssa uuden ajan, Hämäläinen kertoi.

Lahden it-häiriön takana on haittaohjelma, joka käyttää laittomasti kaupungin koneita louhiakseen virtuaalivaluutta Bitcoineja.

Lahden kiusana on haittaohjelma WannaMine.

Bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja louhivat haittaohjelmat ovat todellinen riesa muuallakin maailmassa tällä hetkellä.

Telegraph-lehti kertoi tänä aamuna, että Iso-Britanniassa tuhannet hallinnon koneet ovat saastuneet vastaavanlaisesti. Näin on käynyt esimerkiksi Skotlannin terveydenhuollossa NHS:n neuvonnassa.

Briteissä haittaohjelman nimi on Coinhive.

Siellä epäillään, että haittaohjelma on päässyt tietojärjestelmiin sokeita ja heikkonäköisiä avustavan lukuohjelman kautta.