Lähestyvä H-hetki jännittää

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus Helsingissä aukeaa helmikuussa. Saman katon alle kootaan aikaisempaa laajemmin sosiaali- ja terveyspalveluja.

Millainen projekti terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen on ollut, johtava ylilääkäri Lars Rosengren?

– En osannut arvata etukäteen, kuinka paljon erilaisia asioita uudenlaisen toiminnan ja rakennuksen luomiseen liittyy. Moniammatillisesta yhteistyöstä on tullut työn suola. Eri toimintojen kanssa työn tekeminen on avannut minulle uusia maailmoja.

Millaiset tunnelmat nyt ovat, kun keskuksen aukeaminen lähestyy?

– Takana on pitkä projekti, joten olen iloinen, että olemme loppusuoralla ja keskuksen käyttöönotto lähestyy. Pakko myöntää, että vähän jännittääkin.

Mikä työssäsi innostaa, entä mikä harmittaa?

– Innostaa se, että nyt saamme saman sateenvarjon alle monia erilaisia palveluita sekä terveys- että sosiaalipuolelta. Tarjoamme Kalasatamassa terveysaseman, hammashuollon, kuntoutuksen, psykiatrian ja päihdepoliklinikan palvelujen lisäksi nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja sekä vammais- ja maahanmuuttoyksikön palveluja. Olemme aikaisemmin tehneet työtä paljon omissa siiloissa, mutta nyt olemme lähteneet miettimään asiakkaiden palvelutarpeita aidosti kokonaisuutena.

– Juuri nyt, kun menossa on kiihkein vaihe Kalasataman projektin kanssa, niin se harmittaa, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Projekti on äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta päivät tuntuvat loppuvan kesken.

Mitä itsellesi on töissä tiedossa sen jälkeen, kun ovet Kalasatamassa aukeavat?

– Toimin paitsi Kalasataman keskuksen, myös koko terveys- ja hyvinvointikeskuskonseptin projektipäällikkönä Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalla. Meillä on parhaillaan työn alla myös Vuosaaren keskus, jonka on tarkoitus valmistua kesään mennessä. Lisäksi keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus Kampin alueelle on hankesuunnitteluvaiheessa. Jos hanke etenee lautakunta- ja muun poliittisen käsittelyn jälkeen, tulen tekemään sen parissa työtä jatkossa.

– Vaikka Kalasataman projekti valmistuu, työni terveys- ja hyvinvointikeskusten toiminnan ympärillä tulee siis jatkumaan vielä pitkään.

Mikä työyhteisössäsi on parasta?

– Palkitsevinta tässä moniammatillisessa yhteistyössä on ollut huomata, miten me kaikki eri ammattilaiset tähtäämme samaan maaliin. Haluamme Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen valmiiksi ja puhallamme sen eteen yhteen hiileen. Keskus ei ole yhden ihmisen aikaansaannos, vaan kaikkien meidän projektissa mukana olleiden yhdessä tekemä.