Husin alueella nyt lähes puolet uusista koronatartunnoista on jo muuntoviruksen aiheuttamaa, lähinnä brittivarianttia, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tänään Husin tiedotustilaisuudessa.

– Olemme hyvin huolissamme tilanteesta. Brittivariantista on muutamassa viikossa tulossa valtavirus Uudellamaalla, Mäkijärvi ennusti.

– Onni tilanteessa on se, että Husin laboratoriolaitteisto kykenee tunnistamaan s-geeninegatiivisuuden, jollaisia suurin osa koronavarianteista ja varsinkin brittivariantti on.

Mäkijärven mukaan brittivariantti tarttuu 50 prosenttia helpommin kuin alkuperäinen koronavirus, ja tämän hetkisen tiedon mukaan se aiheuttaa 30–40 prosenttia enemmän vakavia koronan tautimuotoja kuin villivirus.

– Tämä heijastuu valitettavasti myös kuolleisuuteen.

Mäkijärvi arveli, että viime päivien hieman kohonneet sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrät Uudellamaalla saattavat heijastella juuri muuntovirusten leviämistä.

Hän kuitenkin toppuuteli, että brittivariantti ei kuitenkaan tartu esimerkiksi ohikulkijalta ruokakaupassa, jos käytetään asianmukaisesti maskeja, turvaetäisyyttä sekä käsi- ja yskimishygieniaa.

Husin alueella koronatartunnat olivat viime viikolla palanneet paremman kauden jälkeen samalle tasolle kuin ne olivat ennen joulua eli tartuntoja oli viikossa 1658.

Eniten koronatartuntoja oli Uudellamaalla alle 40-vuotiailla. THL:na analyysin mukaan suurinta tartuntojen kasvu on viime aikoina ollut 19–30-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Se sopii hyvin myös HusLabin dataan, Mäkijärvi sanoo.

Toinen huomio tilastoista oli valoisampi.

– Onneksi iäkkäimpien asukkaiden koronatartunnat eivät ole merkittävästi lisääntyneet viime aikoina. Olemme onnistuneet suojaamaan kaikkein haavoittuvimpia, Mäkijärvi sanoo.

Tartuntojen jäljitys toimii hänen mukaansa kohtuunopeasti muualla Uudellamaalla, mutta Vantaalla siinä on tällä hetkellä jonkin verran hitautta.

Tavoite on, että terveydenhuolto ottaa jäljitystyötä varten yhteyttä tartunnan saaneeseen vuorokauden sisällä tartunnan paljastumisesta.

Tiedotustilaisuudessa kävi myös ilmi, mitä mieltä Hus on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätöksestä palauttaa osa toisen asteen opetuksesta lähiopetukseksi.

– Näkökulmamme on varovaisempi. Opetusta olisi voitu jatkaa etänä, puhuttiin hybridimallista. Mutta pääkaupunkiseudun kunnat päättivät toisin, Mäkijärvi sanoi.