Kaksi vuotta jatkunut, aaltoilevan koronatilanteen värittämä etätyö ja ajatustyön murros näkyy sairauspoissaoloissa ja työterveyden vastaanotoilla. Ajatustyöntekijöiden ja -työyritysten hyvinvointiin erikoistunut Heltti julkaisi havaintoja vuoden 2021 työterveysdatastaan.

Johtava työterveyslääkäri Anna-Mari Lahtinen sanoo tiedotteessa, että vuoden 2020 psyykkisistä syistä kirjatut sairauslomat ohittivat ensi kertaa määrällisesti muista syistä kirjoitetut sairauspoissaolot.

Vuoden 2021 Heltin työterveysdatan perusteella jo 59 prosenttia kaikista kirjoitetuista sairauslomista johtuu psyykkisistä syistä. Lisäksi pitkät, yli 20 päivää kestävät mielenterveyssyistä johtuvat sairauslomat ovat kasvaneet verrattuna vuosiin 2020 ja 2019, Lahtinen kertoo.

Etätyö piilottaa ongelmia

Lahtisen mukaan lähes 20 prosenttia työterveyden yhteydenotoista liittyy ahdistukseen. Yli 14 prosenttia liittyy uniongelmiin ja lähes 13 prosenttia liittyy sekä uupumukseen että työkuormitukseen.

”Erityisesti pitkään jatkunut etätyö on voinut pitää jaksamis- ja kuormitushaasteita sekä myös mielen hyvinvoinnin tilaa piilossa kollegoilta tai esihenkilöiltä. Erityisen tärkeää on työyhteisön, esihenkilöiden, HR:n sekä esimerkiksi työterveyden ja mielen tukipalveluita tarjoavien tahojen yhteistyö”, Lahtinen sanoo.

Lue seuraavaksi: