Laakson sairaala-alueella Helsingissä todettiin keväällä kevään 96 sairaala-alueella työskentelevällä koronatartunta. Epidemia on nyt saatu kuriin tiukentamalla suojautumistoimenpiteitä ja jäljittämällä tartunnan saaneet laajalla testauksella.

Laakson sairaalassa on akuuttigeriatrian, traumakuntoutuksen, aivoverenkiertohäiriöpotilaiden jatkokuntoutuksen ja infektiohoidon osastoja. Lisäksi Laaksoon on kevään aikana keskitetty sairaalahoitoa vaativien koronaviruspotilaiden hoito.

Kolmannes tartunnan saaneista työntekijöistä työskenteli niillä osastoilla, joilla hoidetaan koronavirukseen sairastuneita potilaita. Koronavirustartuntoja oli myös muiden osastojen työntekijöillä, mutta selvästi vähemmän.

Koronavirusosastojen hoitajista keskimäärin joka kolmas hoitaja sai tartunnan. Kaikista tartunnoista merkittävä osa oli henkilökunnan välisiä.

Epidemian aikana koronavirustartunnan sai myös 32 potilasta, jotka olivat tulleet sairaalaan hoitoon jonkun muun syyn kun koronavirusepäilyn vuoksi. Sairaalassa koronavirustartunnan saaneista potilaista menehtyi 10.

– Epidemian kehittyminen oli monen tekijän summa. Tartuntojen lähdettä ei kaikissa tapauksissa pystytty varmuudella jäljittämään. Tartunnan lähteet ovat olleet moninaisia, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

– Potilaat ovat saaneet tartuntoja työntekijöiltä ja toisilta, aluksi negatiiviseksi testatuilta potilailta, työntekijät potilailta ja työntekijät toisiltaan. Osa työntekijöistä oli saanut tartunnan vapaa-ajallaan.

Epidemian puhjettua kaikki sairaala-alueella työskennelleet testattiin. Laajoissa testauksissa löytyi 30 uutta tartuntaa. Kaikkiaan testejä otettiin yli tuhat.

Laaksossa on noudatettu THL:n ja Husin koronaviruspandemian suojautumisohjeita. Suojautumista tehostettiin kuitenkin entisestään sairaalan epidemian alettua.

Kaikkien, myös oireettomien potilaiden hoidossa ja henkilökunnan välisissä kontakteissa otettiin käyttöön kirurginen suu-nenäsuojain. Koronaviruspotilaiden lähihoidossa siirryttiin käyttämään varotoimenpiteenä korkeamman suojaustason FFP2-hengityssuojaimia. Lisäksi henkilöstöruokala suljettiin.

– Tieto koronan oireiden moninaisuudesta kasvoi pandemian edetessä. Ikääntyneillä oireena saattaa olla pelkkä yleistilan lasku. Koronavirusepäilyissä potilaan eristystä ja kosketus- ja pisaravarotoimia tulee jatkaa, vaikka potilaan testitulos olisi aluksi negatiivinen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo.

Hänen mukaansa potilaiden ja työntekijöiden testaaminen ja seulonta matalalla kynnyksellä on edelleen tärkeää.