Lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeista on pysynyt korkeana, vaikka lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet, kertoo Suomen Apteekkariliitto.

Toimitusvarmuus on 99 prosenttia, eli 99 tapauksessa 100:sta lääkettä on saatavilla heti apteekin varastosta. Toimitusvarmuus vaihteli pienimpien apteekkien vajaasta 97 prosentista suurimpien yli 99 prosenttiin.

Liiton mukaan toimitusvarmuus on hieman parantunut viime vuodesta.

Viime vuonna lääkeyritykset tekivät Fimealle 2 093 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta, joista 1 930 koski ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä.

Ilmoitusten määrän kasvuun vaikutti viime vuonna Fimean mukaan erityisesti covid-19 -pandemia. Se näkyi saatavuushäiriöilmoitusten lisääntymisenä helmi–toukokuun 2020 aikana.

Ilmoitusten määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2016.

Tänä vuonna juhannukseen mennessä saatavuushäiriöiden määrä oli yli 30 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana viime vuonna, mutta kymmenisen prosenttia suurempi kuin toissa vuonna.

Suurimmat syyt lääkkeiden saatavuushäiriöille ovat tuotannon kapasiteettiongelmat ja lisääntynyt maailmanlaajuinen kysyntä. Saatavuushäiriöiden riskiä lisäävät myös tuotannon keskittäminen Euroopan ulkopuolelle ja toimitusketjujen pirstaleisuus.

Apteekkariliitto selvitti lääkkeiden toimitusvarmuutta maaliskuussa (15.-21.3.2021) 424 apteekissa ja sivuapteekissa eri puolilla Suomea.

Vajaa viidennes lääkepuutoksista johtui siitä, että lääke oli loppunut tai oli parhaillaan tilauksessa.

Joka kymmenes lääkepuutoksista johtui lääkkeen saatavuushäiriöstä, eli lääkettä ei ollut saatavana lääketukuista.

Useimmiten, 44 prosentissa lääkepuutoksista syynä oli se, että lääke tilataan apteekkiin tarvittaessa, eli kyse on lääkkeestä, jolle ei ole säännöllistä kysyntää tai sen säilyvyysaika on lyhyt.

Valtaosa eli 71 prosenttia lääkepuutoksista ratkesi apteekin tekemän lääkevaihdon avulla ilman, että potilas tai apteekki otti yhteyttä lääkäriin. Kahdeksassa prosentissa tilanteista lääkäri vaihtoi lääkkeen.

Reilu kymmenesosa, 12 prosenttia, asiakkaista ei halunnut vaihtaa lääkettään saatavilla olevaan, lääkevaihdon piirissä olevaan lääkkeeseen. Yhtä moni ohjattiin ottamaan itse yhteyttä lääkäriin tai hoitoyksikköön.

Lähes joka neljäs asiakas jäi odottamaan lääkettään, koska lääkkeen saamisella ei ollut vielä kiire ja se oli luvattu saapuvaksi pian.

Lähes puolet apteekeista selvitti asiakkaan lääkkeen löytymistä muista apteekeista viime keväänä avatun Lääkehaku-palvelun avulla, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sander tiedotteessa.

– Lääke löytyikin kahdelle kolmesta asiakkaasta, hän sanoo.