Yliopiston Apteekin lääkevalmistus kasvoi viime vuonna reippaasti.

Yliopiston Apteekki valmisti vuonna 2019 lääkärin reseptin mukaan yli 17 000 yksilöllistä lääkevalmistetta. Se on noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän harvinaisia lääkkeitä eli niin sanottuja ex tempore-valmisteita, kuten kapseleita, liuoksia, voiteita ja silmätippoja.

Eniten kasvoi steriilien lääkkeiden valmistus.

– Merkittävä syy lääkevalmistuksen kasvuun olivat lääkkeiden saatavuusongelmat. Esimerkiksi masennuksen ja unihäiriöiden hoidossa käytettävän doksepiinivalmisteen tuotanto on kasvanut tästä syystä, sanoo Yliopiston Apteekissa lääkevalmistuksesta vastaava Jarno Alén tiedotteessa.

Yliopiston Apteekki on useiden harvinaisten lääkkeiden ainoa valmistaja Suomessa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi astmadiagnostiikkaan tarvittava metakoliini ja keskosille käytettävä glukoosioraaligeeli.

– Autamme tilanteissa, joissa potilaan tarvitsemaa lääkettä ei muutoin ole saatavilla Suomessa. Esimerkiksi vastasyntynyt tarvitsee usein niin pienen lääkeannoksen, että se on valmistettava yksilöllisesti käsityönä, Alén kertoo.

Harvinaisten lääkkeiden valmistus on Yliopiston Apteekin yhteiskunnallinen erityistehtävä, jota hoitaa noin 40 asiantuntijaa Helsingissä. Yliopiston Apteekki valmistaa lääkkeitä yli 80 prosentille yksityisapteekeista sekä noin 300 yksityiselle ja julkiselle terveydenhuollon toimijalle Suomessa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.