Yli neljäsosa (28 prosenttia) 2 tyypin diabetesta sairastavista potilaista kertoi lääkeyhtiö Novo Nordiskin ja Taloustutkimuksen tutkimuksessa, ettei ota heille määrättyjä lääkkeitä ainakaan täysin määräyksen mukaisesti.

– Lääkkeet saattavat jäädä ottamatta, jos omahoito koetaan epämotivoivana tai oireet eivät ole niin selkeät, että potilas tuntisi olevansa sairas. Lääkkeistä ja niiden sivuvaikutuksista on liikkeellä myös paljon vanhentunutta tietoa, joka ei päde enää kaikkiin nykyisiin valmisteisiin, Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen sanoo tiedotteessa.

Sairauden hoidossa kuormittaviksi koettiin erityisesti ravitsemuksen noudattaminen ja säännöllisen liikunnan toteuttaminen, joita pitivät haasteellisina liki puolet potilaista. Lisäksi noin joka kuudes vastaaja (17 prosenttia) kertoi välttelevänsä joitakin sosiaalisia tilanteita sairautensa vuoksi.

– Jos elintapamuutoksia on vaikeaa noudattaa, potilas saattaa välttää esimerkiksi tilanteita, joissa on vaikea syödä kohtuullisesti. Lohduttava viesti kuitenkin on, että pienetkin muutokset vaikuttavat. Ei tarvitse laihduttaa 50 kiloa vaan voi aloittaa viiden prosentin painonlaskulla. Tunnin juoksulenkin sijaan voi aloittaa 10 minuutin kävelystä, Saukkonen muistuttaa.

Vaikka tyypin 2 diabetes on Suomessa hyvin yleinen sairaus, sen riskitekijöitä tunnetaan vaihtelevasti. Tutkimuksessa suurin osa potilaista tunnisti sairauden riskitekijöiksi ylipainon (95 prosenttia), vähäisen liikunnan (84 prosenttia) ja sukurasitteen (71 prosenttia), mutta esimerkiksi tupakointi (45 prosenttia) ja uniapnea (33 prosenttia) osattiin yhdistää kakkostyypin diabetekseen harvemmin.

– Nämäkin olisi hyvä tunnistaa, jotta esimerkiksi uniapnean kohdalla osattaisiin sulkea myös diabetes pois, Tero Saukkonen toteaa.

Moni sairastaa tyypin 2 diabetesta pitkään tietämättään: tutkimuksen osallistuneista potilaista peräti seitsemän kymmenestä (69 prosenttia) kertoi, että oma sairaus on tunnistettu sattumalta esimerkiksi muun lääkärikäynnin yhteydessä. Onkin ilmeistä, että diabeteksen oireita ei aina tunnisteta eikä niiden pohjalta osata hakeutua hoitoon.

Tero Saukkosen mukaan on erittäin yleistä, ettei potilas itse tiedä sairastavansa tyypin 2 diabetesta. Väsymys ja huono nukkuminen voivat johtua monesta seikasta, ja pahimmillaan sairaus tunnistetaan esimerkiksi vasta sydäninfarktin yhteydessä.

Taloustutkimuksen ja Novo Nordiskin järjestämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tyypin 2 diabeetikoiden ja heidän läheistensä elämää. Kyselytutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 11.–24.2.2020, ja siihen vastasi yhteensä 202 potilasta ja 150 läheistä. Tuloksia ei ole julkaistu aiemmin.