Lääkintöneuvos Heikki Pälve selittää avaustaan rokottamattomien korvausvastuusta. Lääketieteen tohtori Pälve väläytti Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan maanantaina korvausvastuuta niille, jotka jättävät ottamatta koronarokotteen ja sairastuvat covid-19-tautiin.

Näkemys sai runsaasti huomiota, ja nyt Pälve tarkentaa, ettei hänen tarkoituksensa ollut esittää, että rokottamattomat maksaisivat koronahoitonsa kokonaan itse. Kun rokotekattavuus ei tunnu nousevan riittävästi informaatiolla eikä pakkokaan tule kyseeseen, Pälve halusi avata keskustelua koko epidemian taloudellisista kustannuksista. Hän huomaa olleensa liian provokatiivinen ja katsoo nyt, että osittaisen tai jopa täydellisen korvausvastuun sijasta olisi pitänyt puhua omavastuusta.

”En pyrkinyt esittämään mitään konkreettista tapaa tai määrää, vaan avaamaan keskustelua ’omavastuun’ käsitteestä yhtenä palasena kokonaisuudessa. Keskustelu ei alkanut – alkoi huuto”, Pälve toteaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

HUS arvioi vastikään, että rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa. Pälve nostaa esiin kysymyksen siitä, mitä ”jää miljardilla tekemättä”. Sitä enemmän, mitä useampi jättää rokotuksen ottamatta ja mitä kauemmin epidemia pyörii keskuudessamme, hän huomauttaa.

Vielä miljoona suomalaista on rokottamatta silloin, kun rokotekattavuus on 80 prosenttia, Pälve muistuttaa. Hän halusi pohtia, pitäisikö ihmisen kantaa enemmän vastuuta omista päätöksistään. Vastakkain on ihmisen vapaus päättää omista asioistaan ja yhteiskunnan vastuu turvata kansalaisille turvallinen elämä, Pälve kuvaa. Jos yksilö päättää jättää koronarokotteen ottamatta, yhteiskunnan on vaikea selvitä velvoitteestaan, hän sanoo.

”Nyt koronaepidemian yhteydessä valtaisa määrä inhimillistä, sosiaalista ja taloudellista kärsimystä on tullut päällemme. Rokotteen myötä tämä on hoidettavissa, mutta vain, jos kriittinen massa ihmisistä ottaa tuon rokotteen.”

Koronapassi on menetetty mahdollisuus

Pälve huomauttaa, että Suomi menetti ”erinomaisen rokotuskattavuuden lisääjän”, kun koronapassia ei lähdetty keväällä edistämään. Pälve kertoo ottaneensa koronapassin esiin keinona avata yhteiskuntaa jo tammikuussa, mutta ”heti nousi äläkkä”, että se on perustuslain vastaista.

”Se olisi ollut kesän alussa vahva yhteiskunnan signaali sille, että rokotus on tärkeä. Se olisi tukenut tuota viestiä, mutta tässä kesän aikana alkoikin lisääntyä denialistinen puhe.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) viittasi keväällä perustuslaillisiin ongelmiin. Tuolloin hallituksen esitys liikkumisrajoituksista oli juuri kaatunut perustuslakivaliokunnassa.

Koronapassi on kuitenkin tulossa käyttöön Suomessa tällä viikolla, kunhan eduskunta saa käsiteltyä hallituksen esityksen. Kevään jälkeen tilanne on muuttunut ainakin siltä osin, että nyt kaikilla halukkailla 12 ikävuodesta alkaen on mahdollisuus ottaa koronarokote.

Pälve kiinnittää huomiota myös siihen, että tuoreessa omavastuukeskustelussa on nostettu esiin ”itseaiheutetut sairaudet ja traumat”. Pälve pitää vertausta "todella outona”.

”Ne ovat käsitteenä monipuolisesti erittäin ongelmallisia ja mitä sitten sisältääkään kenenkin mielestä, ihmisiä tulee tietysti hoitaa heidän medisiinisen tarpeensa mukaan.”