Lääkeyritys Merck, joka Suomessa tunnetaan nimellä MSD, ilmoitti keskiviikkona antavansa kehitteillä olevan koronalääkkeensä molnupiravirin lisenssin maksutta köyhien maiden käyttöön.

Molnupiravir pääsi tällä viikolla Euroopan lääkeviraston Eman nopeutettuun myyntilupa-arvioon eli vielä sitä ei ole hyväksytty käyttöön ainakaan Euroopassa.

Kyseessä on 18-vuotta täyttäneille tarkoitettu suun kautta nautittava lääke.

Lue lisää myyntilupa-asiasta täältä:

Merck teki vapaalisensseistä sopimuksen YK-taustaisen järjestön Medicines Patent Poolin kanssa. Järjestö työskentelee maailmanlaajuisesti sen puolesta, että lääkkeet ja terveysteknologia olisivat kaikkialla saatavissa käyttöön.

Sopimuksen perusteella molnupiravirin lisenssi tulee olemaan saatavilla 105 maassa, joiden muuten olisi sitä vaikea hankkia. Niistä suurin osa on Afrikan ja Aasian maita.

”Merckin lisenssi on erittäin hyvä ja tärkeä suoja ihmisille, jotka elävät näissä maissa, joissa elää enemmän kuin puolet maailman väestöstä”, voittoa tuottamattoman järjestön Knowledge Ecology Internationalin johtaja James Love sanoo New York Timessa.

Lisenssi ei hänen mukaansa ole täydellinen.

”Eivät ne koskaan ole, mutta lääkkeestä tulee olemaan apua, jos se on turvallinen ja toimii niin hyvin kuin on hehkutettu.”

Merck tiedotti tässä kuussa, että molnupiravir puolitti sairaalahoitoon joutumisen ja kuoleman vaaran korkean riskin henkilöillä, jotka ottivat lääkkeen pian koronatartunnan saamisen jälkeen.

Geneeristen lääkkeiden eli lääkekopioiden valmistajat kehitysmaissa saavat keskiviikkona julkistetun sopimuksen mukaan myydä molnupiravirin viiden päivän kuurin 20 dollarilla. Yhdysvalloissa sama kuuri tulee maksamaan 712 dollarin luokkaa, joten vastaantulo on huomattava.

Merckin päätös on harvinaista laatua. Ihmisoikeusjärjestöt ovat koronapandemian aikana laajalti kampanjoineet rokotusten ja lääkkeiden saamiseksi koko ihmiskunnalle, mutta konkreettisia askeleita ei ole ollut riittävästi:

**

Etkö pääse lukemaan kaikkea sisältöä? OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.

**