Lääkkeiden saatavuusongelmien taustalla ovat useimmiten Suomen lääkemarkkinoiden pieni koko, äkilliset kysynnän muutokset, pienet varastot, pitkät toimitusajat sekä pitkä tai monimutkainen toimitusketju.

Näin vastasivat lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen edustajat Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn haastattelututkimukseen.

Haastattelut tehtiin keväällä 2016 ja niihin osallistui 27 Suomessa toimivaa lääkeyritystä ja kolme lääketukkukauppaa. Tutkimuksen tulokset on juuri julkaistu.

Lähes kaikki vastaajat mainitsivat lääkemarkkinoiden koon saatavuusongelmien aiheuttajana. Lääkkeiden myyntivolyymit ovat Suomessa pieniä verrattuna muihin Euroopan maihin tai kansainvälisiin lääkemarkkinoihin.

Suuri osa vastaajista katsoi myös, että lääkkeiden pitkä toimitusaikakin aiheuttaa saatavuusongelmia. Lääkkeen tilaamisesta ja valmistamisesta saattaa kulua aina muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen siihen, että valmiste saadaan Suomeen.

Lisäksi kysynnän äkillinen muutos voi vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen.

Kausivaihteluiden ohella kilpailevien yritysten saatavuusongelmat heijastuvat usein toistenkin lääkeyritysten tilanteeseen. Jos kilpailevan yrityksen tuote on tilapäisesti pois markkinoilta, muiden vastaavien tuotteiden myynti kasvaa nopeasti.

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä. Tutkimusryhmän aiemmin julkaiseman tutkimuksen mukaan 80 prosentilla apteekeista saatavuusongelmia ilmeni päivittäin tai lähes päivittäin.

Lääkkeitä myytiin Suomessa vuonna 2016 yhteensä 2,3 miljardilla eurolla, mikä on noin 0,3 prosenttia koko maailman ja 1,2 prosenttia Euroopan lääkemarkkinoista.