Kansainväliset lääkejätit ovat pysyneet vakavaraisina yrityskaupoista ja fuusioista huolimatta. Koska lääkkeet käyvät kaupaksi myös taantumassa, lääkeyhtiöillä on hyvän liikevoittomarginalin tuoma vahva kassavirta ja ne saavat yhä helposti lainarahaa.

Alkuvuodesta on ilmoitettu jo kolme suurkauppaa, joiden yhteinen arvo on 117 miljardia euroa. Maailman suurin lääkeyhtiö, Pzifer ilmoitti ostavansa Wyethin 51 miljardilla eurolla. Roche puolestaan ilmoitti ostavansa loput 44 prosenttia tytäryhtiöstään Genentechista 35 miljardilla eurolla. Merck puolestaan ostaa Schering-Ploughin 31 miljardilla eurolla.

Myös Sanofi-Aventiksen uskotaan etsivät sopivaa ostettavaa.

Lääkeyhtiöt saavat lainarahaa

Suurissa kaupoissa on mukana osakkeiden vaihtoja ja lainarahaa. Pelkällä käteisellä yritykset eivät pysty tekemään suuria kauppoja.

Valtaosan yrityksistä on vaikea saada uutta rahoitusta nykytilanteessa, mutta se ei koske lääkeyhtiöitä.

Esimerkiksi Pfizerilla ei ollut ongelmia saada 10 miljardin euron joukkovelkakirjalainaansa kaupaksi. Roche puolestaan hankki rahoitusmarkkinoilta 12 miljardia euroa Genentech-kauppaansa varten.

Niille yrityksille, jotka vielä saavat lainaa, on lainarahan hinta noussut voimakkaasti finanssikriisin takia. Pfizer sai kuitenkin lainansa kohtuulliseen hintaan. Rahoittajille maksettava korko hinnoiteltiin 3,25-7,25 prosenttiin riippuen lainan pituudesta. Pzifer-lainoitusta oli tarjolla kahden vuoden paperista aina 30 vuoden lainaan asti.

Pfizer hankki rahoituksen hyvissä ajoin, sillä sen odotetaan saavan Wyeth-kaupan valmiiksi vasta tämän vuoden loppupuoliskolla. Kaiken kaikkiaan Pfizer tarvitsee käteistä kauppaan 34 miljardia euroa. Asiantuntijoiden mukaan Pfizerillä on omaa käteistä 19-22 miljardia euroa ja yhtiö tarvitsee arvioiden mukaan yhteensä reilut 16 miljardia euroa lainaa.

Lääkeyhtiöiden on helppo saada rahoitusta, koska sijoittajat ovat paenneet osakemarkkinoilta yrityslainoihin. Näin ollen uusia kauppoja uskotaan olevan tulossa.

Arvo nousi, määrä väheni

Lääkealan yrityskauppojen arvo