Amerikkalainen lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi keskeyttäneensä väliaikaisesti koronarokotetutkimuksensa, koska yksi koepotilaista oli sairastunut selittämättömästi, kertoo Business Insider.

Yhtiö aloitti laajan 60 000 tutkimuspotilaan faasi 3 -tutkimusvaiheen vain muutama viikko sitten.

On mahdollista, että tutkimus jatkuu myöhemmin, kun potilaan sairastumisen taustat on selvitetty. Näin kävi AstraZenecan koronarokotetutkimuksessa, kuten kerroimme Mediuutisissa syyskuussa. Sen tutkimukset Isossa-Britanniassa saivat jatkoa paussin jälkeen, mutta Yhdysvalloissa ne ovat yhä pysähdyksissä.

Johnson & Johnson kertoi kannanotossaan Yhdysvaltain aikaa eilen maanantaina, että potilaan sairastumista selvittää riippumaton tutkimusryhmä yhdessä yhtiön lääkäreiden kanssa. Sairastumisen yksityiskohdista ei kerrottu julkisuuteen, eikä sitäkään, minkä maalaisesta potilaasta on kyse.

Yhtiö testaa koronarokotettaan ainakin Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Brasiliassa, Chilessä, Kolumbiassa, Meksikossa, Perussa, Etelä-Afrikassa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Sen ihmiskokeet ovat laajimmat niistä 11 koronarokotekandidaatista, jotka ovat edenneet viimeiseen teho- ja turvallisuustutkimusvaiheeseen eli faasi 3:een.

Johnson & Johnsonin koronarokotetutkimuksen arveltiin alun perin valmistuvan vielä tämän vuoden puolella, mutta paussi saattaa muuttaa aikataulua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti painostanut lääkeviranomaisia ja tutkijoita kiirehtimään koronarokotetta valmiiksi ennen maan presidentinvaaleja, jotka pidetään 3. marraskuuta.

Viime viikolla hän vihdoin myönsi, että koronarokote ei tule valmistumaan vaaleihin mennessä.