Lääkeyhtiö Incyte on myöntänyt suomalaiselle väitöskirjatutkija Suvi Douglasille 20 000 dollarin eli noin 18 000 euron apurahan hematologiseen syöpätutkimukseen.

Douglas tutkii Helsingin yliopistossa hematologisille syöpätaudeille eli verisyöville altistavia geneettisiä tekijöitä. Hän on kiinnostunut siitä, miten perinnölliset tekijät vaikuttavat leukemioiden, luuytimen vajaatoiminnan sekä harvinaisempien hematologisten sairauksien puhkeamiseen.

”Tässä tutkimuksessa keskityn erityisesti akuutin myelooisen leukemian vaikeimmin hoidettavissa olevaan muotoon, erytroleukemiaan, akuuttiin lymfoblastileukemiaan ja Waldenströmin makroglobulinemiaan”, Douglas kertoo tiedotteessa.

Perinnöllisten alttiuksien selvittäminen on tärkeää, jotta esimerkiksi kantasolusiirtoa tarvitsevan potilaan kohdalla osataan selvittää perinnölliset taustat ja ottaa nämä huomioon sopivan luovuttajan etsinnässä.

Ymmärrys mahdollistaa uusien lääkkeiden kehittämisen

Douglasin väitöskirjan tavoitteena on lisätä tietoa perittyjen mutaatioiden vaikutuksesta syöpätaudin syntyyn ja taudin etenemiseen.

Kun biologisia mekanismeja ymmärretään paremmin, voidaan hoitoja parantaa ja kehittää esimerkiksi uusia lääkkeitä.

”Parasta olisi, jos pystyisimme näistä mutaatioista huolimatta hidastamaan taudin etenemistä. Kantasolusiirrot ovat raskas ja kallis operaatio. Tunnistamalla altistavat geenit osaamme valita potilaalle parhaat mahdolliset vaihtoehdot, jolloin he hyötyvät hoidosta mahdollisimman paljon”, Douglas sanoo.

Jos mutaatiot tunnistetaan ja kantasolusiirto tehdään ajoissa, voidaan jopa estää leukemian puhkeaminen.

Nyt myönnetty apuraha tarjoaa lisää resursseja esimerkiksi aineiston laajentamiseen. Se edistää tutkimusta merkittävästi.

”Perinnöllisten mutaatioiden vaikutusta on selvitetty esimerkiksi rintasyövän taustalla, mutta verisyöpien alalla tämä on verrattain uusi juttu. Aihe koetaan nyt tärkeäksi tutkia lisää”, Douglas sanoo.

Douglas jakaa yhteensä 40 000 dollarin apurahan kiinalaisen Huan Cain kanssa, joka tutkii hematologiaa Karoliinisessa instituutissa, Ruotsissa.

Apurahan myöntänyt Incyte tutkii, kehittää ja valmistaa uusia hoitoja sairauksiin, joihin on vain vähän tai ei lainkaan hoitovaihtoehtoja.Tutkimusohjelmassa on 23 mahdollista kehityslääkettä, jotka on suunnattu 21 molekyylikohteeseen. Niihin kuuluu immuunihoitoja, joiden tarkoituksena on saada potilaan oma immuunijärjestelmä hyökkäämään syöpäsoluja vastaan, ja täsmähoitoja, joiden tarkoituksena on estää syöpää aiheuttavien mutaatioiden vaikutukset joko suoraan tai välillisesti.

Incyten maailmanlaajuinen pääkonttori sijaitsee Yhdysvaltain Delawaressa ja Euroopan pääkonttori Sveitsin Morgesissa.