Bayer Oy tekee 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitoksen tehostamiseen. Uusien tuotantotilojen rakentaminen alkaa syyskuussa, ja tilojen on määrä valmistua vuoteen 2023 mennessä.

Investoinnilla yhtiö parantaa ehkäisytuotteidensa toimitusvarmuutta myös kysynnän kasvaessa. Bayerin ehkäisykierukoita viedään jo 130 maahan yhteensä yli miljardilla eurolla.

Voidaan jopa sanoa Turun olevan maailman ehkäisypääkaupunki.

Turussa Bayer kehittää ja valmistaa polymeeripohjaiseen teknologiaan perustuvia pitkävaikutteisia ehkäisyvalmisteita, jotka ovat 87 maassa toimivan Bayer-konsernin kolmanneksi myydyin reseptilääketuote maailmassa.

Investointi parantaa Turun tuotantolaitoksen johtajan Jennifer Huntin mukaan Turun asemaa Bayerin maailmanlaajuisena ehkäisyn innovaatiokeskuksena.

– Voidaan jopa sanoa Turun olevan maailman ehkäisypääkaupunki, Hunt sanoo.

Turussa kehitetyt hormonikierukat ovat olleet Suomen suurin lääketeollisuuden vientivalmiste yli kymmenen vuotta ja niitä viedään 130 maahan.

– Bayerin tuotantomäärät Suomessa ovat kasvaneet vuosittain. Investointi kertoo yhtiön sitoutumisesta Suomeen ja sen tärkeydestä koko konsernille, Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein sanoo.

Holsteinin mukaan Suomi on kansainvälisen lääkeyhtiön näkökulmasta hyvä toimintaympäristö tuotannolle ja uusien tuotteiden kehittämiselle.

– Suomen vahvuuksia ovat mm. digitaalinen terveysteknologia, kliinisen tutkimuksen osaaminen sekä lääkkeiden kehitystyö. Täällä on huippututkimuksen perinnettä, erityisosaamista ja korkea koulutustaso, Holstein luettelee.

Turku on kolmanneksi suurin Bayerin 26 lääketehtaista ja yksi harvoista, jossa myös tuotekehitys tapahtuu samassa rakennuksessa. Uusi valmistusosasto rakennetaan entiselle tablettien valmistusalueelle.

– Nyt tehtävä investointi pureutuu Turun tuotantolaitoksen ydinosaamiseen; ydinvalmistusosastoon, jossa nimensä mukaisesti valmistetaan polymeeripohjaisten tuotteiden ydintä. Investoinnin avulla voimme varautua kasvavaan kysyntään, tehostaa tuotantoa ja parantaa osaston toiminnallisuutta, Jennifer Hunt sanoo.

Hormonikierukan lisäksi Turun tehtaalla kehitetään ja valmistetaan ehkäisyimplanttia, joka on ollut markkinoilla vuodesta 1997 lähtien. Implanttia viedään kehittyviin maihin yhteistyössä kansainvälisten perhesuunnittelujärjestöjen kanssa.

– Siten voimme tarjota edullisempia tuotteita kehittyvien maiden markkinoille, edistää naisten terveyttä sekä mahdollisuuksia perhesuunnitteluun ja tasa-arvoon. Tämä on osa Bayerin strategiaa, Holstein sanoo.