Suomen Lääketieteen Säätiö on jakanut tänä vuonna apurahoja kaikkiaan 208 tutkijalle yhteensä noin kahden miljoonan euron edestä.

Sydän- ja verisuonitaudit ja syöpäsairaudet ovat kaksi selkeästi suurinta tautiryhmään, joiden tutkimukseen Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi tänä vuonna apurahoja. Näille aloille myönnettiin noin 30 prosenttia apurahoista.

Muita merkittäviä tautiryhmiä, joille apuraha myönnettiin, ovat muun muassa naistentaudit ja synnytys, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja vammat sekä neurologiset sairaudet.

Suurin apuraha, 200 000 euroa, myönnettiin lääketieteen tohtori Emmi Helteelle. Helle johtaa tutkimusryhmää, joka selvittää, miten geenipoikkeamat vaikuttavat synnynnäisen sydänvian kehittymiseen.

– Synnynnäiset sydänviat ovat yleisin synnynnäinen epämuodostuma, mutta niiden genetiikasta tiedetään vielä kovin vähän. Tutkimuksemme tuloksista on hyötyä sekä perinnöllisyysneuvonnassa että sydänvikojen yksilöllisen hoidon kehittämisessä, Helle kertoo Suomen Lääketieteen Säätiön tiedotteessa.

Suomen Lääketieteen Säätiö on keskittynyt erityisesti uraansa aloittelevien nuorten tutkijoiden tukemiseen. Eniten jaettiinkin nuorille tutkijoille suunnattuja 2 500 euron suuruisia Eka-apurahoja. Niitä myönnettiin 110 tutkijanalulle yhteensä 275 000 euron edestä.