Lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty tänä vuonna Gregg Semenzalle, Sir Peter Ratcliffelle ja William Kaelinille kolmikon tekemän uraauurtavan solujen perustutkimuksen vuoksi.

Hapen tärkeys ravinnon muuttamisessa energiaksi on tiedetty vuosisatojen ajan, mutta solujen kyky sopeutua hapen määrän muutoksiin ei ole ollut tiedossa. Nobel-palkitut tutkijat ovat selvittäneet, miten solut aistivat ympäristönsä happitasoja ja sopeutuvat muuttuvaan hapen määrään. Tutkijat tunnistivat molekyylitason mekanismit, jotka säätelevät geenien toimintaa happitason vaihdellessa.

”Nobel-palkitut paljastivat yhden elämän tärkeimmistä mukautuvista prosesseista ja loivat perustan sen ymmärtämiselle, miten happitasot vaikuttavat solujen aineenvaihduntaan ja fysiologiseen toimintaan,” palkintoperusteluissa mainitaan.

”Heidän löydöksensä ovat myös tasoittaneet tietä lupaaville uusille hoidoille anemiaan, syöpään ja moniin muihin sairauksiin.”