Lääketeollisuuden arvio tulevista investoinneista on selvästi aiempia vuosia suurempi. Yritykset ovat myös rekrytoineet rekisteritutkimuksiin erikoistuneita osaajia aiempaa enemmän. Tämä selviää Lääketeollisuus ry:n alan toimijoille tekemästä vuosittaisesta kyselystä, jossa selvitettiin yritysten tekemiä investointeja ja suunnitelmia seuraaville kahdelle vuodelle.

– Maamme joutuu poikkeuksellisen vaikeaan taloustilanteeseen koronaepidemian vuoksi. Kriisin jälkeisessä ajassa on erityisen tärkeää satsata aloihin, joista on löydettävissä nopeasti talouskasvua, kertoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti tiedotteessa.

– Suomi tarvitsee korkean osaamisen ja tuottavuuden työpaikkoja lähivuosina. Terveysala ja lääketeollisuus on yksi tällaisista aloista, jossa juuri näitä työpaikkoja syntyy, hän jatkaa.

Lauslahti arvioi, että Suomeen on mahdollisuus saada myös lisää lääketeollisuuden tuotantoa tulevien vuosien aikana. Tämä turvaisi osaltaan lääkkeiden saatavuutta myös häiriötilanteissa.

– Investointihalukkuutta tutkimukseen on, jos toimintaympäristö niihin kannustaa. Suomi tulee nostaa nykyistä merkittävämmäksi lääketutkimusmaaksi jo tällä kehyskaudella. Etenkin Suomen arvostus ja perinne rokotetutkimusmaana on tässä haastavassa tilanteessa mahdollisuus, sanoo Lauslahti.

Tuotannon lisääntyminen edellyttää Lauslahden mukaan kuitenkin sitä, että sosiaali- ja terveysalalle saadaan nopeasti uusi strategia, jossa keskitytään alan tuomiin mahdollisuuksiin.

– Perustutkimusta ja tutkimusresursseja tulee vahvistaa. Valtion terveydenhuollon tutkimusrahoituksen määrää on nostettava pitkällä aikajänteellä.

Vuonna 2019 lääketeollisuuden yritykset arvioivat Suomeen tehtävät vuosittaiset investoinnit jopa sata miljoonaa suuremmiksi kuin edellisvuonna. Aiemmin arvio on ollut noin 20–30 miljoonaa euroa vuodessa, kun vuonna 2019 kahden vuoden arvio oli noin 200 miljoonaa euroa.

Lisäksi lääketeollisuuden yritykset ovat rekrytoineet rekisteritutkimuksiin erikoistuneita osaajia. Yritykset työllistävät jo tällä hetkellä lähes 5 700 korkeasti koulutettua, joista 900 on tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa.

Korkean tuottavuuden työpaikkojen määrää ja investointeja on mahdollisuus lisätä merkittävästi, kerrotaan Lääketeollisuus ry:n tiedotteessa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.