Brittien eroaminen EU:sta heijastuu myös siihen, miten paljon tutkimusrahaa kansainvälinen lääketeollisuus panostaa jatkossa Iso-Britanniaan.

Tilanne on kiinnostava.

Arviot Brexitin vaikutuksesta lääketeollisuuden tekemiin siirtoihin menevät täysin ristiin.

Romahtaako teollisuuden kiinnostus brittien kanssa toimimiseen – vai käykö itse asiassa päinvastoin?

Kummankin näkemyksen tueksi on viime aikoina saatu viitteitä.

Iso-Britanniassa on käynnistynyt arviointi siitä, mitä Brexit aiheuttaa maan teollisuudelle.

Yritys-, energia- ja teollisuusstrategiaa rakentava komitea (BEIS) on kerännyt näkemyksiä asiasta laajalla haarukalla: lääkeyrityksistä, ammattiliitosta, teollisuuden organisaatioista ja hallitukselta.

BEIS-komitean puheenjohtajan Rachel Reevesin näkemys Brexitin jälkeisestä tilanteesta on synkeä.

Hän listaa BBC:n haastattelussa huolenaiheitaan: Iso-Britannia menettää mahdollisuuden työllistää lääketeollisuuden kovatasoisinta työvoimaa. Lääkkeiden hinnat nousevat. Lääketeollisuus ei enää investoi maahan. Britit eivät enää pääse osallistumaan innovatiiviseen lääketutkimukseen tai käsiksi niiden tuotteisiin.

Häntä arvelutti myös, mitä tapahtuu tulevaisuudessa lääkelainsäädännölle, lääkkeiden myyntilupien keskitetylle menettelylle ja rajat ylittävälle lääkkeiden jakeluketjuille Euroopassa.

– Brexit riskeeraa lääketeollisuuden silmissä Iso-Britannian paikkana, johon kannattaa investoida, hän sanoi.

Ennen kuin muualla Euroopassa taputetaan mahdollisuudelle omia briteiltä EU:n Lääkeviraston EMA:n lisäksi lääketeollisuuden tutkimusrahat, on syytä katsoa uutisia viime viikolta.

Kaksi suurta lääkeyhtiötä julkisti aikeensa investoida Britanniaan niiin paljon tutkimusrahaa, että sillä voidaan luoda alalle yhteensä 1750 uutta työpaikkaa, kertoi U.S. News.

Amerikkalainen Merck eli MSD aikoo vuoteen 2020 mennessä avata Lontooseen tutkimusyksikön, joka työllistää 150 tutkijaa ja 800 muuta ammattilaista.

Saksalainen life science -yhtiö Qiagen suunnittelee Manchesteriin genomiikkaan ja diagnostiikkaan keskittyvää kampusta, jossa on työpaikat 800 korkeasti koulutetulle työntekijälle.

Lääketeollisuus näyttää olevan yksi Brexitin voittajista.

Sen neuvotteluasema on erittäin hyvä, sillä britit ovat lähteneet torjuntataisteluun taloutensa puolesta.

Brittihallitus aikoo panostaa runsaasti rahaa siihen, että tutkiva lääketeollisuus ja life science -yritykset pysyvät maassa.

Hallitus kertoi hiljattain investoivansa 820 miljoonaa euroa nouseviin teollisuudenaloihin, kuten life scienceen, tekoälyyn ja älyliikenteeseen.

Jo aikaisemmin britit ilmoittivat sijoittavansa 1,13 miljardia euroa innovatiiviseen teollisuuteen.