Aplagon kertoo, että sen kehittämä APAC on uudenlainen elimistön omiin rakenteisiin perustuva lääkeaihio veritulppien hoitoon ja ehkäisyyn. Verisuonivaurioihin syntyvät tukokset ovat keskeisessä roolissa useissa sairauksissa: näistä ajankohtainen esimerkki on koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti.

Tukoksille altistavat myös esimerkiksi diabetes, alaraajoja uhkaava perifeerinen valtimosairaus ja erilaiset verisuonikirurgiset toimenpiteet, joissa verisuoniin kajotaan.

Ihmisen verisuonistossa esiintyvät hepariiniproteoglykaanit toimivat luontaisina korjausmolekyyleina, jotka estävät verihyytymien muodostumista vauriokohtiin. APAC jäljittelee hepariiniproteoglykaanien korjaavaa toimintaa, mutta sillä on Aplagonin mukaan myös lisäetu: se hakeutuu verisuonten vauriokohtiin eli juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

Kehitystyön seuraava vaihe on osoittaa lääkeaihion alustava tehokkuus ja turvallisuus. Tämä on tavoitteena potilastutkimuksissa kahdessa käyttöaiheessa: covid-19-sairaudessa ja keinomunuaishoitoon käytetyn veritien tukoksessa. Tähän yhtiö hakee rahoitusta

Kehitystyön juuret ovat Aplagonin perustajan, professori Riitta Lassilan, Wihurin tutkimuslaitoksessa tekemässä tutkimuksessa. Kehitystyötä on tehty parikymmentä vuotta.

– Uuden lääkkeen kehitys ja saaminen markkinoille asti on aina erittäin pitkäjänteinen prosessi, mutta tähän asti saamiemme tulosten perusteella olemme varsin luottavaisia APACin suhteen, Aplagonin toimitusjohtaja Aki Prihti kertoo tiedotteessa.

– Jos pääsemme aloittamaan kliiniset tutkimukset suunnitelmiemme mukaan, odotamme tuloksia niistä 12–18 kuukauden kuluessa.

Aplagonin tukena on jo nyt nimekkäitä sijoittajatahoja. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö sekä Innovestor Kasvurahasto I Ky osallistuvat osakeantiin ankkurisijoittajina. Näiden tahojen ja Aplagonin toimivan johdon panos kierrokseen on yhteensä 710 000 euroa.

Sijoittajapiireissä tunnettu yksityissijoittaja Jarkko Aho laati ennen kierroksen alkua yhtiöanalyysin Aplagonista. Analyysissaan hän kiinnitti huomiota muun muassa yhtiön varsin kohtuullisena pitämäänsä valuaatioon.

– Tarkastelipa Aplagonin nykyistä 12,3 miljoonan euron valuaatiota mistä näkökulmasta tahansa, sitä ei voi pitää kovin korkeana. Vaikka pääoman menettäminen kokonaan on täysin mahdollista, ja tämänkin vaihtoehdon todennäköisyys on kohtuullisen korkea, tuoton odotusarvo kohoaa valtavan upside-potentiaalin ansiosta hyvin houkuttelevalle tasolle, Aho kirjoittaa analyysissaan.

Aplagon solmi jo vuonna 2017 merkittävän kumppanuuden Intian suurimpiin yksityisomisteisiin lääkeyhtiöihin kuuluvan Cadila Pharmaceuticals Ltd:n kanssa. Yhteistyö mahdollistaa APACin ensimmäiset kliiniset tutkimukset Intiassa Yhdysvaltain ja Euroopan viranomaisten vaatimalla tasolla. Sopimus antaa Cadilalle APACin markkinointioikeudet Intiassa; Aplagon säilyttää oikeudet muilla markkinoilla.

Osakeanti on käynnissä 5. toukokuuta 2021 asti, tai kunnes anti merkitään täyteen, osoitteessa www.invesdor.com/aplagon. Annin tavoitesumma on kaksi miljoonaa euroa ja jaossa on 8,22 - 15,20 prosenttia yhtiön omistusosuudesta.

Lue seuraavaksi: