Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Sari Haikka, Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja Yliopistollisen Pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Katariina Thomson nostivat tänään esiin huolta siitä, ovatko ihmiset Suomessa riittävästi suojassa rabiekselta eli raivotaudilta.

Suomi on ollut periaatteessa rabiesvapaa vuodesta 1991 lähtien. Ulkomailta laillisesti ja laittomasti saapuneet koiravat ovat kuitenkin aiheuttaneet ihmisille vuosittain useita rabiesaltistusepäilyjä ja yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia.

Ihmiselle annettu rabieksen estohoito sisältää lähes aina rokotussarjan ja vasta-ainehoidon, joka maksaa yhteiskunnalle 2100 euroa per henkilö.

Vuonna 2017 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) annettiin rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito 46 henkilölle.

Rabiesriskialueelta tuodut tai salakuljetetut koirat voivat aiheuttaa suuren tautiriskin omistajalle. Yhä useammin rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito joudutaan antamaan myös henkilöille, joita on ulkomailla purrut katukoira tai apina.

Viimeisin epäilty rabiestapaus Suomeen tuodusta lemmikistä oli Tallinnasta hankittu koira, jonka tuore omistaja vei eläinlääkäriin sen sairastuttua. Huonokuntoinen ja runsaasti kuolaava koira ehti altistaa useita ihmisiä syljellään.

Selvittelyissä havaittiin, ettei koira ollut alun perin Virosta, vaan rabiesalueelta Venäjältä.

Koiralla oli rabiesrokotusmerkintä, mutta sen verestä ei löytynyt lainkaan rokotuksen antamia vasta-aineita. Koira oli todennäköisesti rokottamaton ja rokotusasiakirjat väärennettyjä.

Rabiesepäilyjen selvittelyä hankaloittaa koirien väärennettyjen rokotusasiakirjojen lisäksi se, ettei rabiestartuntaa voi varmasti todeta elävästä eläimestä. Koska ihmisellä oireinen rabies johtaa kuolemaan, eläimellä tautia epäiltäessä ei ihmisten suojauksessa voida viivytellä, lääkärit painottavat Husin tiedotteessa.

Raivotauti on rabiesviruksen aiheuttama tasalämpöisiin eläimiin ja eläimistä ihmiseen tarttuva keskushermostosairaus, jota esiintyy kaikkialla maailmassa.

Euroopassa taudin riskimaita ovat muun muassa Romania, Serbia, Ukraina ja Valko-Venäjä, joista koiria on tuotu Suomeen. Tautia esiintyy myös Venäjällä, aivan Suomen rajan tuntumassa.