Lääkäreiden mukaan Lontoosta kotoisin oleva mies on parantunut hivistä.

Mies lopetti antiretroviraalilääkityksensä 30 kuukautta sitten, eikä hänellä kuitenkaan ole hi-virusta.

Miehen paranemisen taustalla on kantasoluhoito, jota hän sai sairastamaansa syöpään.

Asiasta kertoo BBC.

Miehen parantumisesta kerrottiin ensimmäisen kerran jo vuosi sitten. Ilmeisesti kantasoluluovuttajilla, joiden siirrettä miehen syöpähoitoon käytettiin, oli geenimuutos, joka teki heidän immuuniksi hi-virukselle.

Kun lontoolaismies sai kantasoluhoitoa, hän sai samalla suojan virusta vastaan.

Nyt lääkärit ovat raportoineet The Lancet HIV -tiedelehdessä, että he eivät edelleenkään löydä jälkiä aktiivisesta hi-virustartunnasta miehen elimistössä.

– Hivistä parantuminen on lähes varmaa, kommentoi tutkija Ravindra Kumar BBC:lle.

– Mies on nyt ollut kaksi ja puoli vuotta remissiossa ilman antiviraalilääkitystä. Tutkimuslöydöksemme osoittavat, että kantasolusiirre hiv-parannuskeinona voidaan toistaa.

Ensimmäistä kertaa mies parani hivistä vastaavan kantasoluhoidon avulla yhdeksän vuotta sitten. Tämä tapaus tunnetaan nimellä Berliinin potilas.

Kantasoluhoito ei kuitenkaan ole mahdollinen hoitokeino maailman miljoonille hi-viruksen kanssa eläville potilaille. Hoitoa käytettiin molemmille potilaille syövän, ei hivin hoitoon.

Nykyiset hiv-lääkkeet ovat myös tehokkaita, mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset pystyvät elämään viruksen kanssa pitkän elämän.

– On otettava huomioon, että tässä parantavassa hoidossa on paljon riskejä ja sitä käytetään vasta viimeisenä keinona potilaille, joilla on hivin lisäksi henkeä uhkaava verisyöpä. Siksi tätä hoitoa ei tulla tarjoamaan laajalti hiv-potilaille, joiden hoito onnistuu antiviraalilääkkeillä.

Tutkimuslöydöksillä on kuitenkin merkitystä, sillä se antaa toivoa sille, että parantava hoito voi tulevaisuudessa löytyä geeniterapiasta.