Lääkeyhtiö Moderna ilmoitti eilen, että alustavien tutkimustulosten mukaan sen covid-19-rokotteen tehokkuus on 94,5 prosenttia.

Lääkärit Ilman rajoja -järjestön mukaan Moderna on aiemmin sitoutunut olemaan hakematta rokotteelleen patenttia.

– Modernan tulee pitää tästä sitoumuksesta kiinni. Lisäksi sen on jaettava kaikki immateriaalioikeudet, mukaan lukien tarvittava tekniikka, tutkimustulokset ja tietotaito, jotta muut valmistajat voivat lisätä näiden mahdollisesti hengenpelastavien rokotteiden tuotantoa, järjestön tiedotteessa todetaan.

Järjestön Yhdysvaltain rokote- ja lääkepolitiikan asiantuntija Dana Gillin mukaan Modernan on sitouduttava julkaisemaan yksityiskohtainen erittely hinnasta sekä kaikista rokotekandidaatin kehittämiseen liittyvistä kustannuksista. Jos Moderna avaa kirjanpitonsa, yleisö voi nähdä itse, ovatko hinnat todella kohtuulliset ja kohtuuhintaiset.

– On tärkeää muistaa, että Modernan rokotteen tutkimus, kehitys ja valmistus on lähes kokonaan kompensoitu julkisin varoin. Yhdysvaltain hallitus on tukenut sitä lähes 2,5 miljardilla dollarilla, mutta ilman avoimuutta veronmaksajat eivät voi vaatia Modernaa vastuuseen näinä ennennäkemättöminä aikoina. Modernan tulisi myydä rokotetta omakustannehintaan, eikä pyrkiä tekemään taloudellista voittoa rokotteella, joka on pääasiassa rahoitettu julkisin varoin, Gill sanoo.

Lääkärijärjestön mukaan arviolta lähes 80 prosenttia Modernan rokotteen arvioiduista alustavista rokoteannoksista on jo luvattu suljetuin ovin tehdyissä kahdenvälisissä sopimuksissa korkean tulotason maille, mukaan lukien Yhdysvalloille.

– Jos rokotetta tuotetaan rajallisesti, matalan tulotason maille ja humanitäärisiin kriiseihin ei riitä tarpeeksi rokotteita. Emme voita tätä virusta emmekä pelasta ihmishenkiä, jos pidämme tulevia rokotteita ylellisyytenä harvoille varakkaille. Jos rokote osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi, Modernan – ja kaikkien lääkeyritysten – tulisi jakaa ennustetut rokote-erät tasapuolisesti ympäri maailmaa WHO:n laatimien kansanterveyskriteerien mukaisesti, Dana Gill sanoo.

Lue myös: