Maailman kauppajärjestö WTO käsittelee tänään torstaina 4. helmikuuta. Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta covid-19-tartuntataudin lääketieteellisten tuotteiden monopoleista luopumiseksi pandemian aikana.

Ehdotusta ajavat virallisesti Eswatini, Kenia, Mosambik, Pakistan, Mongolia, Venezuela, Bolivia ja Egypti ja sitä tukee 99 maata. Pieni ryhmä WTO:n varakkaita jäseniä, mukaan lukien EU, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani, Sveitsi ja Australia, vastustaa sitä edelleen.

Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikille.

Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) kehottaa ehdotusta vastustavia varakkaita maita olemaan estämättä sitä. Poikkeukset immateriaalioikeuksiin voisivat pandemiassa pelastaa miljardeja ihmishenkiä. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä covid-19-tapaukset lisääntyvät edelleen ympäri maailmaa. Hallitusten on nyt osoitettava johtajuutta ja tehtävä patenteista luopumisesta totta, järjestön tiedotteessa todetaan.

– Näemme valtavan eron pandemian voittajien ja häviäjien välillä. Valtioiden on etsittävä kiireesti ratkaisuja tämän epätasa-arvon lopettamiseksi, sanoo MSF:n kansanterveysasiantuntija Sidney Wong sanoo.

– Meillä on yksinkertainen viesti Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta vastustaville hallituksille: älkää estäkö sitä. Eri mailla ei ole tasapuolisia toimintaedellytyksiä. Vaikka et hyödy ehdotuksesta itse tai ole siitä samaa mieltä, älä estä muita maita hyötymästä patenttivapautuksesta suojellakseen omaa kansaansa. Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikille.

Immateriaalioikeuksista vapauttamista koskevan ehdotuksen tarkoituksena on antaa maille mahdollisuus olla soveltamatta tai panematta täytäntöön patentteja ja muita yksinoikeuksia, jotka saattavat estää covid-19-taudin lääketieteellisten tuotteiden kuten rokotteiden, testien ja lääkkeiden tuotantoa ja toimittamista, kunnes maailmanlaajuinen laumasuoja saavutetaan.

Jos ehdotus hyväksytään, se lähettäisi potentiaalisille valmistajille tärkeän signaalin, että he voivat alkaa tuottaa tarvittavia covid-19-lääketieteellisiä tuotteita pelkäämättä, että patentit tai muut monopolit estävät niitä.

– Uusien covid-19-muunnosten myötä monet Afrikan maat kamppailevat nyt nopeasti leviävän taudin aallon ja ylikuormitetun terveydenhuoltojärjestelmän kanssa, sanoo tohtori Khosi Mavuso, MSF:n asiantuntija Etelä-Afrikasta.

– Ilman universaalia, edullista ja tasapuolista lääketieteellisten työkalujen saatavuutta pandemia kestää kauemmin, mikä vaikuttaa paitsi covid-19-tautia sairastaviin ihmisiin, myös terveydenhuoltojärjestelmien kykyyn rokottaa sekä antaa hoitoa ja lääkkeitä muihin sairauksiin, mikä lisää kuolemia ja kärsimyksiä. Monopoleista luopumisella pyritään asettamaan etusijalle ihmiselämä yksityisten voittojen sijaan, joten kehotamme maita toimimaan nopeasti ja tekemään patenttivapaudesta totta.

Tarve varmistaa maailmanlaajuinen avoin pääsy ja oikeus tuottaa ja toimittaa covid-19-terveysteknologiaa on tunnustettu laajalti pandemian alusta lähtien. Useat valtionpäämiehet ovat lausuneet, että covid-19-tautiin kehitettyjä lääketieteellisiä tuotteita tulee kohdella maailmanlaajuisina julkishyödykkeinä.

Käytännön toimia tämän edistämiseksi ei kuitenkaan ole nähty. Lääkeyhtiöt tekevät edelleen salaisia kahdenvälisiä kaupallisia lisenssi- ja ostosopimuksia, jotka heikentävät haavoittuvien ja laiminlyötyjen väestöryhmien pääsyä lääkkeisiin ja rokotteisiin matalan tulotason maissa.

Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa.

Ehdotusta tukevat maat ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana osoittaneet WTO:ssa käydyissä keskusteluissa toistuvasti, että immateriaalioikeuksien esteet luovat jo haasteita. Maat eivät kykene luottamaan nykyisiin oikeudellisiin vaihtoehtoihin ja yritysten vapaaehtoisiin toimiin covid-19-lääketieteellisten tuotteiden maailmanlaajuisen saatavuuden takaamiseksi. Ehdotusta vastustavat maat viivästyttävät kuitenkin edelleen mahdollisuutta päästä yhteisymmärrykseen ja viedä prosessia eteenpäin.

– Lääkeyritysten ainoa kiinnostus patenttijärjestelmään on aina ollut käyttää sitä liiketoimintastrategiana kilpailun estämiseksi, monopoliaseman ylläpitämiseksi ja hintojen pitämiseksi korkealla, sanoo asiantuntija Leena Menghaney MSF:stä.

– Näin vaikeassa pandemiassa maiden, jotka ovat perinteisesti tukeneet lääkeyhtiöitä, on lopetettava liike-etujensa suojaaminen. Kehotamme ehdotusta vastustavia maita lopettamaan viivästystaktiikan käytön ja osoittamaan sen sijaan maailmanlaajuista solidaarisuutta.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate puolestaan kysyy mitä Suomi on tehnyt edistääkseen lääketieteellisten innovaatioden, kuten rokotteiden saatavuutta kaikkialla maailmassa?

– Kello tikittää ja lukemattomia ihmishenkiä on vaarassa.