Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osasto on käynnistänyt keräyksen sairaanhoidon jatkamiseksi Afganistanin vaikeissa oloissa.

Järjestöllä on sairaaloita Afganistanissa ja se hoitaa edelleen potilaita Heratin, Kandaharin, Khostin, Kunduzin ja Lashkar Gahin kaupungeissa. Potilaiden määrä sairaaloissa on kasvanut.

”Avulle on selkeä tarve. Nyt kun taistelut ovat hiljentyneet, ihmiset pystyvät liikkumaan helpommin, mikä näkyy lisääntyneinä potilasmäärinä järjestön sairaaloissa”, järjestö tiedotti.

Esimerkiksi Heratissa päivystyspotilaiden määrä on kasvanut merkittävästi viime päivinä, sillä alueen muut klinikat eivät ole olleet toiminnassa, järjestö kertoo. Viimeisen viikon aikana järjestön klinikka vastaanotti 555 potilasta, mukaan lukien raskaana olevia naisia ja lapsia.

Heratin alueellisessa sairaalassa järjestöllä on aliravitsemuksen hoitokeskuksessa parhaillaan hoidossa 60 vakavasti aliravitsemuksesta kärsivää potilasta. Viimeisen viikon aikana järjestö vastaanotti 47 aliravitsemuksesta kärsivää, alle 5-vuotiasta lasta.

Äitiyskuolleisuus on Afganistanissa suurta. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on ollut vuodesta 2012 lähtien synnytyssairaala Khostissa, lähellä Pakistanin rajaa. Se on yksi maan vilkkaimmista synnytyssairaaloista. Sairaalan paikalliset kätilöt auttavat joka kuukausi noin 1500 naista synnytyksessä.

Lähes kaikki synnytyssairaalan työntekijät ovat naisia. Se saattaa olla Talebanien valtaan astuttua uutisoinnin valossa epävarmuustekijä työn jatkumiselle. Lääkärit Ilman Rajoja kertoo kuitenkin, että tällä hetkellä sairaala on toiminnassa.

”Työ sairaalassa jatkuu”, se tiedotti.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtajan Linda Konaten mukaan tukikeräys on lähtenyt hyvin liikkeelle Suomessa. Sadat suomalaiset antoivat tukensa keräyksen ensimmäisen vuorokauden aikana.

”0n hienoa nähdä, että suomalaiset haluavat selvästi tukea afganistanilaisia tässä tilanteessa”, Konate sanoo tiedotteessa.