Lääkärit ilman rajoja- ja SOS Mediterrannee -järjestöt esittivät eilen virallisen pyynnön Maltan ja Italian merenkulkuviranomaisille, että nämä etsisivät yhteistyössä turvallisen sataman, johon merellä päiväkausia seilannut Ocean Viking -alus voisi tuoda merihädästä pelastamansa 356 Eurooppaan pyrkijää.

Järjestöt ovat tuloksetta yrittäneet saada Libyan viranomaiset järjestämään siirtolaisille turvallisen paluusataman. Ocean Viking on kysynyt asiasta perjantain ja maanantain välillä neljästi, saamatta tyydyttävää vastausta Libyasta.

Se on järjestöjen mukaan vastoin kansainvälistä oikeutta.

Aluksella on useita ihmisiä, joita on läpikulkumatkalla Libyassa pahoinpidelty tai kidutettu, eikä Lääkärit ilman rajoja aio palauttaa heitä turvattomiin oloihin.

Libya on tällä hetkellä keskellä väkivaltaista konfliktia, jonka etulinjaan monet Libyan läpi pyrkineet siirtolaiset ovat jääneet säilöön lukkojen taakse, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön projektikoordinaattori Jay Berger tiedotteessa.

Lue myös:

Kidutettujen lasten ja nuorten hoito sai jatkoa – Helsingin Diakonissalaitoksen traumahoidolle kolmivuotinen rahoitus (MU 17.1.2019)

Pakolaisten mielenterveystyössä tarvitaan joustavuutta (MU 27.4.2018)

Lääkärit ilman rajoja -järjestö syyttää kovin sanoin WHO:ta (MU 25.3.2015)