Taide eri muodoissaan on aina ollut lähellä lääkäri Tuomo Oikarisen sydäntä. Jo koululaisena Kiuruvedellä hän kirjoitti ahkerasti ja oli hyvä piirtämään, haaveilikin kuvataiteesta ammattina. Tie vei kuitenkin toisaalle.

– Olen kotoisin pikkupaikkakunnalta vaatimattomista oloista. Ei siellä kannustettu taideuralle. Sen sijaan rehtori sanoi minulle, että ala lääkäriksi ja aloin itsekin miettiä, että se voisi olla hyvä. Tutustuin lääkärin työhön kirjallisuuden kautta ja se alkoi kiinnostaa, Oikarinen muistelee nyt.

Mutta ei Oikarinen sitä harmittele, päinvastoin.

– Lääkärin työ on ollut rikkaus, toiveiden täyttymys, ja olen todella nauttinut siitä.

Uransa Oikarinen teki enimmäkseen Kone oy:n työterveydessä, missä hän oli johtavana lääkärinä 28 vuotta.

Impressiot. Oikarinen maalaa asioita niin kuin hän ne muistaa, ei mallista.

Silti, taideharrastukset kulkivat aina Oikarisen matkassa. Maalaaminen tasapainotti ja auttoi keskittymään, kirjoittaminen antoi muuta ajateltavaa. 15 vuotta sitten Oikarinen alkoi kirjoittaa novelleja ja meni ensin kansalaisopiston kirjoituskurssille sitten Oriveden opiston kirjoituskurssille. Novellit saivat hyvää palautetta ja Oikarinen alkoi miettiä kokoelman kirjoittamista.

– Töissä ollessani en saanut sitä aikaiseksi, mutta nyt eläkkeellä innostuin, että vihdoinkin se on tehtävä.

Oikarisen esikoisteos Häkkilinnut sisältää fiktiivisiä kertomuksia lähinnä lapsuuden kokemusten virittämistä aiheista unenomaisina ja mystisinäkin tarinoina. Kuvituksena on Oikarisen omia maalauksia. Kokoelma julkaistiin Books on Demand -palvelussa helmikuussa.

– Kokoelman tekeminen oli aika raskas prosessi. Vaikka olen ihan hyvä kirjoittaja ja tekstini on sujuvaa, piti miettiä paljon. Täydentäminen ja viimeistely veivät kauan aikaa.

– Alussa ajattelin, etten ikinä saa kirjaa aikaiseksi, mutta nyt olen tyytyväinen, että tein sen.

Sen verran koville työ kuitenkin otti, että uutta romaania Oikarinen ei ole vielä aloittanut.

Oikarinen on tarkoituksella jättänyt kirjasta pois kaikki potilasjutut tai lääketiedettä liippaavat aiheet. Hän arvelee kuitenkin, että työssä saadut kokemukset näkyvät tarinoissa.

–Lääkärinä näkee myös synkempiä puolia ihmisistä ja elämästä. Se antaa ajatuksia. Lääkärillä on laajaa kokemusta ihmisistä ja ihmisenä olemisesta, Oikarinen sanoo.

Taidetta kaikki. Oikarisella on kotonaan yli 40 itse tehtyä maalausta seinällä.