Suomen Lääkäriliitto saa lääkäreiltä edelleen huolestuneita viestejä siitä, että hengityssuojaimia ja muuta suojavälineistöä ei ole tarpeeksi.

Lääkäriliitto lähetti keskiviikkona 8. huhtikuuta kyselyn jäsenkunnalleen koronatilanteesta. Jo nyt – vajaassa vuorokaudessa - noin 5 000 lääkäriä on vastannut siihen. Vastaajista 28 prosenttia ilmoitti, että suojavälineistä on ajoittain tai jatkuvasti puutetta.

Lääkäriliitto vaatii, että koronavirusepidemian aikana suojavälineistöä riittää lääkäreille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle.

Suojavarusteiden käytöstä on syytä saada myös yhtenäinen kansallinen linjaus. Tämä koskee liiton mukaan esimerkiksi suojamaskien käyttöä vastaanottotilanteissa lääkärien ja potilaiden suojelemiseksi.

Suomeen on tullut ja tulossa suojausvälineistöä kansainvälisiltä markkinoilta. Osa siitä on kuitenkin valitettavasti heikkolaatuista. Sen vuoksi on tärkeä laajentaa kotimaista tuotantoa, liitto toteaa.

”Terveydenhuollon henkilöstö on etulinjassa huolehtimassa sairastuneista ja riskiryhmissä olevista. Koronavirustartuntoja esiintyy jo nyt heillä enemmän kuin väestössä keskimäärin. Riittävä suojaus erityisesti terveydenhuollossa on aivan keskeistä työturvallisuuden ja henkilöstön riittävyyden kannalta”, kannanotossa todetaan.

Lääkäriliitto vaatii, että terveydenhuollon henkilöstöä testataan entistä laajemmin sekä virustartuntojen esille saamiseksi että jatkossa sairauden selättäneiden selvittämiseksi vasta-ainetestauksella.

”Riskiryhmiin kuuluvia lääkäreitä ei tule sijoittaa etulinjaan seulomaan tautiepäilyjä tai hoitamaan sairastuneita. Näitä ovat esimerkiksi eräitä perussairauksia sairastavat ja sellaiset henkilöt, joiden vastustuskyky on alentunut”, liitto sanoo.

Lääkäriliiton kyselyn perusteella peräti puolet niistä lääkäreistä, jotka katsoivat kuuluvansa riskiryhmiin, ei ollut päässyt muihin työtehtäviin.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.