Lääkäriliitto on huolissaan Suomen koronaepidemiatilanteesta mahdollisen toisen aallon lähestyessä syksyllä. Nyt annettu maskisuositus on liiton mukaan tärkeä lisä jo aiemmin annettujen suositusten lisäksi.

Muita keinoja ovat turvavälien pitäminen, hyvä käsihygienia eli käsien pesu ja käsihuuhteen käyttö riittävän usein sekä hyvä yskimis- aivastamishygienia. Erityisen tärkeää on pysyä kotona silloin, kun itsellä on hengitystieinfektion oireita.

– Myös turvaetäisyyksiä ja matkustus- ja karanteeniohjeita tulee noudattaa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Kesän aikana ihmisten välinpitämättömyys ja huolettomuus koronaa kohtaan on Myllymäen mukaan selvästi kasvanut, vaikka epidemia ei ole oh

– Toisen aallon taltuttaminen on tärkeätä, jotta pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman normaalisti myös muita sairauksia. Jo nyt syntynyt hoitovelka on huolestuttava, Myllymäki toteaa.

Lääkäriliiton mukaan kasvomaskien käyttö on perusteltua silloin, kun riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin ei ole mahdollista pitää, kuten THL:n tänään julkaistussa suosituksessa ohjeistetaan.

Maskisuositukset ovat kansainvälisesti käytössä laajasti eri puolilla maailmaa. Maskien riittävyys ja helppo saatavuus tulee taata Suomessa. Kansalaisten saataville on varmistettava riittävän laadukkaita maskeja, joiden huolelliseen, oikeaan käyttöön myös opastetaan.

– Oikein käytettynä kasvomaski on yksi hyvä lisätoimi perusasioiden lisäksi. Maskien kohdalla on siis edelleenkin kysymys suosituksesta eikä pakosta. Kaikkien aikuisten tulisi pitää ruuhkaisissa julkisissa tiloissa ja joukkoliikennevälineissä maskeja, ennen kuin epidemia kiihtyy lisää, Myllymäki suosittelee.

– Vielä voimme vaikuttaa epidemiatilanteeseen ajoissa. On tärkeää noudattaa kaikkia viranomaisten ohjeita.