Lääkäriliiton osallistuminen Prideen on nostanut vilkkaan keskustelun somessa. Lääkäri Jonne Juntura pitää twiitissään lääkäriliittoa konservatiivisempana kuin kirkkoa.

Viidennen vuosikurssin lääkäriopiskelija Joel Kontiainen on kannattanut Lääkäriliiton osallistumista perjantaina julkaistussa verkkokommentissaan.

– Mikä ei kuulu joukkoon: palomestari, sairaanhoitaja, lääkäri vai sosiaali- ja terveysministeri? Aivan oikein, näistä tahoista olivat Helsingin Pride-tapahtumassa virallisesti edustettuina kaikki muut paitsi lääkärit, kirjoittaa Kontiainen Lääkärilehden kommentissa.

–Se, että Lääkäriliitto ammattikunnan edustajana jätti tänäkin vuonna osallistumatta maan suurimpaan ihmisoikeustapahtumaan, oli monelle kollegalle kaikkea muuta kuin ylpeyden aihe. Niin voi ainakin päätellä siitä, että liiton osallistumista käsitelleet keskustelut saivat lääkärien sosiaalisen median eri kanavissa nopeasti satoja kommentteja ja tykkäyksiä, Kontiainen jatkaa.

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarnin mukaan Lääkäriliitossa ei ole keskusteltu Pride–kulkueeseen osallistumisesta.

– Syy on yksinkertainen: Lääkäriliitto pyrkii pysymään mahdollisimman neutraalina ja objektiivisena asiantuntijatahona terveydenhuollon asioissa. Tapamme vaikuttaa perustuu tähän. Emme järjestönä ole osallistuneet mielenosoituksiin tai kulkueisiin. Lääkäriliitto ei yleensä myöskään ota kantaa yleisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin - joskin poikkeuksiakin on, kuten tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannattaminen. Samasta syystä emme kannata tai tue mitään poliittisia puolueita. Pride–kulkueeseen osallistumisesta jatkossa voidaan hyvin hallituksessa keskustella, Saarni sanoo Lääkärilehdessä.

Lue myös: Ilmapalloja jaossa! – Tehyläiset marssivat lauantaina omin tunnuksin Oulun Pride-kulkueessa