Lääkärihelikopterit ovat viime vuosina nousseet ilmaan ensihoidon hälytystehtävissä yhä useammin. Nyt hälytystehtäviä on FinnHEMSin kuudella yksiköllä yhteensä jo lähes 15 000 vuodessa.

– Hälytysmäärät on nousseet tasaisesti vuodesta toiseen, meille Tampereellekin tulee jo noin 3 000 hälytystä vuodessa, sanoo vastuulääkäri Piritta Setälä FinnHEMSin Tampereen tukikohdasta.

Eniten hälytyksiä yksiköille tulee kesäaikaan, kun ihmiset harrastavat ja liikkuvat enemmän luonnossa, maanteillä, mökeillä ja vesillä. Kulunut kesä on myös ollut vilkas kaikissa yksiköissä, varsinkin juhannuksen aikaan.

– Kesäkuu oli selkeästi kiireisempi vuoden takaiseen verrattuna. Tehtävämäärissä näkyi heti nousua, kun koronarajoituksia alettiin purkaa ja kelit muuttuivat nätimmiksi, Setälä sanoo.

– Ja meillehän tulee vain ne hälytykset, joissa on kiireellisin hälytysvaste, joten yleensä meidän tehtävissämme näkyy jäävuoren huippu kaikista ensihoidon tehtävistä.

Esimerkiksi juhannusviikonlopun aikana FinnHEMSin lääkärihelikop­teritukikohtiin tuli yhteensä 191 hälytystä, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin edeltävinä alkukesän viikonloppuina keskimäärin. Hälytysmäärä oli lähes sama kuin viime juhannuksena, jolloin hälytyksiä oli 199.

Vilkkainta oli Tampereen tukikohdassa, jossa hälytyksiä vastaanotettiin juhannuspyhien aikana kaikkiaan 41. Se on merkittävästi, 82 prosenttia, enemmän kuin kesän aiempina viikonloppuina.

– Onnettomuuksien lisäksi myös sydäntapahtumien ja aivoverenkiertohäiriöiden määrä nousee kesähelteiden alkaessa, mikä näkyy heti tehtävissä, Setälä sanoo.

Osa Tampereen yksikön tehtävistä oli hyvinkin pitkäkestoisia ja laajalla alueella. Niitä suoritettiin niin Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa kuin Etelä-Pohjanmaallakin.

Seuraavaksi eniten hälytyksiä kirjattiin Kuopiossa, jossa oli 36 hälytystä, ja Turussa, jota hälytettiin 35 kertaa.

Alkoholiin liittyviä tapauksia on ollut koko kesän ajan.

Myrkytystehtäviä kirjattiin juhannuksena yli kaksinkertainen määrä edellisiin juhannuksiin verrattuna, kaikkiaan 23 hälytystä. Niistä suuri osa, yhdeksän hälytystä osui Tampereen tukikohdalle.

– Juhannuksen tapahtumissa alkoholi näytteli isoa osaa. Alkoholimyrkytysten lisäksi osa vapaa-ajan tapaturmista johtui selkeästi alkoholista. Alkoholiin liittyviä tapauksia on ollut koko kesän ajan, kertoo Setälä.

Tänä juhannuksena lähdettiin aiempaa useammin myös vesipelastustehtäville, jonne lääkärihelikopteri hälytettiin 11 kertaa. Vesipelastustehtävät työllistivät erityisesti Kuopion tukikohtaa.

Hälytysmäärät alkoivat Setälän mukaan tasaantua heinäkuussa, kun myös säät muuttuivat epävakaisemmiksi.

– Viime vuoden ja tämän vuoden heinäkuu olivat aika samanlaisia. Ja aika usein elokuu on jo rauhallisempi, kun ihmiset palaavat kouluihin ja töihin, mikä rauhoittaa meidänkin toimintaa.

Nyt kuuden yksikön avulla tavoitetaan valtakunnallisesti noin 75 prosenttia Suomen väestöstä 30 minuutissa. Nämä luvut ja potilaiden yhdenmukainen oikeus hoitoon parantuvat Setälän mukaan entisestään, kun vuonna 2022 aloittavat uudet lääkärihelikopteriyksiköt Kouvolassa ja Seinäjoella.

– Meille Seinäjoen yksikkö vaikuttaa siihen, mikä on toiminta-alueemme lähin yksikkö millekin potilaalle. Toki yritämme saada kattavuuden mahdollisimman hyväksi, parantaa potilaiden tavoittamista ja lyhentää viiveitä.