Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät rekrytoivat yhä useammin lääkäreitä Etelä-Euroopasta, kun aiemmin keskityttiin lähialueisiin. Maahanmuuttajalääkärit eivät ratkaise Suomen lääkäripulaa, mutta yksittäiset rekrytoinnit helpottavat pahimpia pula-alueita.

Etelä-Pohjanmaalla Kaksineuvoisen kuntayhtymässä työskentelee lääkäreitä Unkarista ja Kreikasta sekä yksi hammaslääkäri Espanjasta.

Rekrytointia ei ole ulkoistettu, vaan johtava ylilääkäri Arja Lassila on lentänyt tänä vuonna muutaman kerran Kreikkaan Ateenaan haastattelemaan hakijoita.

Akuuttia lääkäripulaa Kaksineuvoisessa ei ole. Miksi ulkomaalaisia lääkäreitä palkataan? On onnenpotku saada yhteiskuntaan veronmaksajia, jotka ovat saaneet yliopistokoulutuksensa muualla. Se harvoin muistetaan.

– Suomessa ei kaikesta huolimatta tunnu riittävän perusterveydenhuoltoon riittävästi lääkäreitä. Täytyy käyttää kaikki keinot. Rekrytointi on myös pitkän ajan toimintaa. Ajattelen jo nyt, mistä meille saadaan lääkärit parin vuoden päästä, Lassila perustelee.

Hänen mukaansa kovin monelle eteläeurooppalaiselle lääkärille Suomi tuskin on ykkösvaihtoehto sijoittua.

– Tiedetään, ettei suomen kieli ole helppo. Kreikkalaiset eivät välttämättä edes tiedä, missä Suomi on, Lassila naurahtaa.

Lassilan mielestä olisi tärkeää saada työntekijät kotiutumaan ja sitoutumaan.

– Se vaatii, että työnantajalla on kasvot.

Suomen valttikortit rekrytoinnissa ovat hyvät lisäkoulutusmahdollisuudet sekä yhteiskunnan ja työn toimivuus ja turvallisuus.

– Meillä erikoistuminen on ilmaista ja töitä on. Kreikassa vastavalmistuneet joutuvat odottamaan valmistuttuaan työpaikkaa kaksi-kolmekin vuotta, Lassila sanoo.

Kanta-Häme rekrytoi radiologeja

Myös suomalainen palkka on kilpailukykyinen Etelä-Eurooppaan verrattuna.

– Kreikassa ihmisillä on suuria vaikeuksia saada palkkoja. Ne ovat viidesosa siitä, mitä täällä maksetaan, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.

Kanta-Hämeeseen on palkattu tänä syksynä viisi radiologia Kreikasta ja Latviasta. Kaksi radiologia on jo aloittanut työnsä. Latviasta tulevat radiologit ovat intialaisia.

– Kyllä moni varmasti ensin ajattelee, että suomalainen palkka on hyvä, mutta kun amanuenssinpalkalla elää täällä, voi todellisuus olla toinen, Lassila toteaa.

Myös Kainuuseen on rekrytoitu pahimpaan lääkäripulaan viime vuonna kymmenkunta terveyskeskuslääkäriä Espanjasta.

– Muutos ei tapahdu nopeasti, mutta nyt on alkanut osittain helpottaa, sanoo hallintoylilääkäri Esa Ahonen Kainuun sotesta.

Kainuussa oma henkilökunta perehdyttää tulijoita oman työn ohessa.

– On etu, että heitä on tullut useampi yhdellä kertaa. Se helpottaa kotoutumista.

Lyhyt kielikurssi ennen muuttoa

Kainuu, Kaksineuvoinen ja Kanta-Häme ovat rekrytoineet lääkäreitä EURES-yhteistyöverkoston kautta. Ennen muuttoa lääkärit saavat kotimaassaan muun muassa 380 tuntia kielenopetusta.

Lassilan mukaan se on vähän.

– Se vastaa muutaman vuoden peruskoulutason kielitaitoa. Ei sellaisella kielitaidolla voi olettaa kenenkään tekevän lääkärin töitä.

Ulkomaalaisen lääkärin rekrytointi maksaa Isolaurin mukaan sairaanhoitopiirille karkeasti arvioiden yhden sairaalassa työskentelevän erikoislääkärin kuukausipalkan verran eli noin 6 000 euroa.

– Neljänsadan tunnin kieliopetuksesta ja tänne haluavien ihmisten löytämisestä se on kohtuullinen hinta, Isolauri sanoo.

Lassilan mukaan heillä kustannus on ollut noin pari tonnia. Osa rahoituksesta on tullut TE-keskukselta ja Adelante-projektista, jonka tavoitteena on ollut tukea espanjalaisten sairaanhoitajien työperäistä muuttoa Etelä-Pohjanmaalle.

– Onhan tämä aika täsmäkäsityötä, että tuon Suomeen kaksi lääkäriä. Mutta Suomi on pieni maa.

Mitä hyötyä ulkomailta rekrytoinnista sitten on?

– Ei tämä lääkäripulaan ole ratkaisu. On koulutus- ja yhteiskuntapoliittinen ratkaisu, kuinka paljon me koulutamme lääkäreitä. Se, että sairaanhoitopiirit tai terveyskeskukset hakevat kourallisen lääkäreitä sieltä ja toisen täältä, ei ole kestävää kehitystä, sanoo Lassila, joka toimii myös yleislääketieteen kouluttajaylilääkärinä EPSHP:ssa.

– Toisaalta on onnenpotku saada yhteiskuntaan veronmaksajia, jotka ovat saaneet yliopistokoulutuksensa muualla. Se harvoin muistetaan.

Millaisia potilasmääriä lääkärit ottavat päivässä vastaan muissa maissa? Millaiset Suomen lääkärin palkat ovat verrattuna Espanjaan? Lue koko juttu Summasta.

Summa-palvelussa on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus. Lisätietoja ja kirjautumisohjeet.