Monen yrityksen kasvu pysähtyi koronaviruksen vuoksi kuin seinään. Terveysteknologia kuuluu kuitenkin hyötyjien joukkoon.

Terveydenhuollon sähköistä asiointia kehittävä Medixine muutti nopealla tempolla olemassa olevat tuotteensa myös covid-maailmaan sopiviksi.

”Kysynnän kasvu on ollut huimaa. Nyt haetaan etälääketieteen ratkaisuja auttamaan. Emme ole koskaan ennen olleet näin kiireisiä”, kertoo Medixinen toimitusjohtaja Lasse Rousi.

Myös vanhoilla asiakkailla Medixinen ratkaisuiden hyödyntäminen on kasvanut räjähdysmäisesti. Opiskelijoiden terveydenhuoltopalvelu YTHS on yksi Medixinen pitkäaikaisista asiakkaista. Sillä lääkäreiden videovastaanottojen määrä on 20-kertaistunut parin viikon aikana.

Medixinen viime vuoden liikevaihto oli noin 1,9 miljoonaa euroa, eli se kasvoi noin 26 prosenttia. Kannattavan yhtiön liikevoitto oli samalla tasolla kuin edellisvuonna, Rousi kertoo. Kuluva vuosi on sen sijaan niin erikoinen, ettei siitä voi ennustaa mitään.

”Meillä on myös rahoituskierros käynnissä, mikä vaikuttaa siihen, miten voimme investoida kasvuun”, Rousi kertoo.

”Ennen koronaa odotimme, että tämä vuosi olisi tasainen ennen kuin lähdemme rahoituksen myötä skaalaamaan isosti. Nyt kaikki muuttui.”

Medixine teki lähes 15 vuotta projektiliiketoimintaa terveydenhuollon it-projekteissa Suomessa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Intiassa.

Käytännössä yhtiö syntyi uudelleen 2015, kun se päätti hylätä konsultoinnin ja keskittyä omaan tuotekehitykseen. Se sai silloin mukaansa pääomasijoittajia ja alkoi kehittää omaa alustaansa etälääketieteen palveluille. Varsinainen kasvu alkoi, kun yhtiö sai 2018 uuden version tuotteestaan ja kasvatti kansainvälistä myyntiään.

”Silloin saimme ensimmäiset isot kansainväliset referenssiasiakkaat Saksasta, Tanskasta ja Britanniasta”, Rousi kertoo. Hän itse tuli yhtiöön toimitusjohtajaksi viime syksynä.

Medixinen perustuote on etälääketieteen alusta, joka tuo yhteen terveydenhuollon ammattilaisen työkalut kuten potilaan etäseurannan, oirekyselyt ja viestinnän potilaan kanssa chatilla tai videoyhteydellä. Nopeassa kehitysprojektissa Medixine muokkasi työkaluja vastaamaan juuri koronapandemian tarpeisiin.

”Jos potilaalla on todettu tartunta, seurantakysely auttaa voinnin seuraamisessa. Potilaan mukaan voi antaa kuumemittarin, spirometrin ja happisaturaation mittarin, joiden testitulokset siirtyvät järjestelmään bluetooth-yhteydellä”, Rousi kertoo.

Medixine teki myös kevyen ratkaisun yksittäisille lääkäreille. Siinä on kevyimmillään vain tietoturvallinen ja lääkinnällisen laitteen sääntelyn täyttävä videoratkaisu lääkärin vastaanottoon. Sillekin on nyt kova kysyntä.

Monet isot yhtiöt kuten Terveystalo ja Mehiläinen ovat kehittäneet omaa teknologiaansa etävastaanottoon. Markkinoilla on Medixinen lisäksi useita pienempiä toimijoita. Yksi niistä on tamperelainen Movendos , joka myös sai koronasta kysyntäpiikin. Palvelu on käytössä muun muassa yli 40 työterveyden toimijalla.

”Aiemmin yleistymisen isoin ongelma oli, että lääkärit jarruttivat. Nyt se kynnys on ylitetty pakon edessä”, Movendoksen toimitusjohtaja Arto Leppisaari huomauttaa.

Myös Movendoksella on laajempi ratkaisu, joka kytkeytyy potilastieto- ja ajanvarausjärjestelmiin. Sen lisäksi kevytversio on nyt ollut kysytty.

”Vielä ei voi sanoa lopullisesta kasvusta mitään, on niin kova hässäkkä päällä”, Leppisaari kertoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.