Taysissa gynekologiaan erikoistuva Suvi-Maria Sabel, 36, on ehdolla Hattulan valtuustoon Huomisen Hattula -ryhmän edustajana. Näin hän vastasi Mediuutisten kyselyyn.

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Meidän perheeseen kunnallispolitiikka on tullut puolisoni myötä. Olen saanut nähdä "pintaa syvemmältä", miten kotikunnassani yhteisistä asioista päätetään, enkä ole aina ollut tyytyväinen niihin toimintatapoihin.

Toisaalta on ollut ilo huomata, kuinka sinnikäs työ sekä tinkimätön periaate avoimesta ja suoraselkäisestä politiikasta on jo vienyt päätöksentekokulttuuria positiivisempaan suuntaan. Pienellä paikkakunnalla vaikuttamisen mahdollisuudet ovat oikeasti realistiset.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Meillä on tällä hetkellä ulkoistettu perusterveydenhuolto, jonka myötä hattulalaiset ovat tottuneet melko nopeaan hoitoon pääsyyn, ja muun muassa suun terveydenhuolto kerää toistuvasti kuntalaisten kehuja.

Perusterveydenhuolto toimii asiakasnäkökulmasta nykyisellään verrattain hyvin, mutta harmittavimpina asioina näen henkilökunnan vaihtuvuuden ja aliresursoinnin. Näihin on ulkoistetun terveydenhuollon tapauksessa kesken sopimuskautta päättäjien vaikea puuttua, mikäli ei mitään varsinaisia laiminlyöntejä tapahdu.

Sopimukset tulisi toki tehdä siten, että niissä olisi määritelty mahdollisimman huolellisesti palvelusisältö ilman niin sanottuja porsaanreikiä.

Oman kuntani näkökulmasta sote-uudistuksessa on kiinnostavinta palveluiden laatu ja saatavuus.

Kuntakeskuksessa on terveysasemalla uudet hienot tilat, joten toiveissa on tietysti, että kattavat peruspalvelut säilyvät jatkossakin omalla kylällä, vaikka aivan Hämeenlinnan kyljessä ollaankin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelta löytyvät myös nämä kuntavaaleihin osallistuvat lääkärit:

*

FORSSA

Ritva Vastamäki (kok.), kirurgi, s.1947

Pentti Mansikkamäki (kesk.), LL, s.1950

*

HAUSJÄRVI

Sanna Jämsen (ps.), LL, s.1970

*

TAMMELA

Jan Löfstedt (vihr.), yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1960

*

RIIHIMÄKI

Päivi Räsänen (krist.), LL, s.1959

*

HÄMEENLINNA

Arvo Haapanen (liik.), geriatrian erikoislääkäri, s. 1976

Mirka Soinikoski (vihr.), anestesiologi, s.1975

Markus Rimon ( vihr.),lastenlääkäri, s.1969

Alpo Hirvioja (sd.), sisätautilääkäri, reumatologi, s. 1955

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hämeenlinna. Alpo Hirvioja.

Hämeenlinnalainen kuntavaaliehdokas Alpo Hirvioja, 66, on sisätautilääkäri, reumatologi ja gastroenterologi. Häin jäi vuoden alussa eläkkeelle sisätautiklinikan ylilääkärin virasta, mutta tekee kesällä sijaisuuksia Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja pitää lisäksi kahdesti viikossa yksityispraktiikkaa Aavassa ja Pihlajalinnassa.

Näin Hirvioja osallistui Mediuutisten vaalikyselyyn:

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Olen ikäni ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Kodin perintönä tuli periaate pitää heikompien puolta. Pitkän työurani aikana olen ymmärtänyt, miten tärkeää päättäjien olisi tietää, mitä terveydenhuollon kentällä tapahtuu. Kuluneen vuoden aikana olen vaikuttuneena seurannut nykyhallituksen vakuuttavaa toimintaa koronakriisissä.

Nämä kaikki saivat minut ajattelemaan, että voisin tuoda oman kokemukseni avuksi yhteisten asioiden hoidossa varsinkin, kun jäin vuodenvaihteessa eläkkeelle sairaalatyöstä.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Haluaisin parantaa viestintää kentän ja päättäjien välillä.

Sote-uudistukseen liittyen: Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on keskussairaala ja kaksi entistä aluesairaalaa. Niistä toisen alueella on ollut jo pitkään kohtalaisesti toimiva sote-tyyppinen järjestely, toisessa erikoissairaanhoito ja terveyskeskustoiminta ovat jo läheisessä kontaktissa.

Tarvitaan valmiutta yhteistyöhön ja kykyä ymmärtää toistensa tarpeita, että tasapuolinen erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto saadaan koordinoiduksi alueella. Sosiaalihuollon organisointi vaatinee enemmän resursseja, ja siinä vaaditaan yhteistyötä kolmannen sektorin ja yksityisten toimijoiden kanssa.

LUE LISÄÄ KUNTAVAALEISTA: