Katso linkki Samuel Fantan ohjelmoimaan hakukoneeseen tästä jutusta.

Neurologiaan erikoistuva lääkäri Samuel Fanta on ohjelmoinut hakukoneen lääkkeiden saatavuushäiriöille. Terveyskeskuslääkärinä aiemmin työskennellyt Fanta kyllästyi saatavuushäiriöihin ja päätti tehdä asialle jotain omalla vapaa-ajallaan.

”Olen saanut lukuisia soittoja apteekeista siitä, että kirjoittamalleni reseptille ei ole saatavilla lääkettä.”

Monet Fantan kollegoista ovat hyödyntäneet yliopistoapteekin chatia lääkkeiden etsimisessä, mutta sekin on melko työlästä. Reseptilääkkeiden saatavuus on löydettävissä Fimean sivuilta, jotka kuitenkin ovat Fantan mukaan vaikeasti hyödynnettäviä.

”Käytin Fimean aineistoa omassa hakukoneessani. Loin siitä formaatin, josta saa tiedon nopeasti.”

Fimean sivuilla on noin 800 dokumenttia eri lääkkeistä. Dokumenteista näkee, milloin saatavuushäiriö alkaa ja milloin se päättyy.

”Fimean aineisto on ihan julkisesti saatavilla olevaa tietoa. Hakukoneella ei ole kaupallista tarkoitusta.”

Aikaa meni eniten sopivan tiedon haku- ja muokkausalgorigmin kehittämiseen.

Lääkkeiden saatavuushäiriöitä on ollut paljon, ja Fantan mukaan tilanne jatkuu.

”Nyt tulee saatavuushäiriöiden ennätysvuosi.”

Saatavuushäiriöt kuormittavat sekä potilaita että lääkäreitä. Saatavuushäiriöitä on ollut yleisimmissä lääkkeissäkin, kuten e-pillereissä, verenpainelääkkeissä ja atooppisen ihottuman lääkkeissä. Kesällä loppuivat virtsatieinfektiolääkkeet.

”Viimeksi alkuviikosta tuli vastaan saatavuusongelma neurologiseen päänsärkyyn tarkoitetun Verapamiilin saamisessa.”

Lääkärille tulee lisää työtä, kun pitää miettiä, millä lääkkeillä saatavuushäiriön vuoksi loppuneen lääkkeen voi korvata.

”Tilanne on vaikea myös potilaalle, joka on tottunut tiettyyn lääkkeeseen, eikä korvaava lääke välttämättä ole sopiva.”

Hakukoneen tekemiseen Fanta käytti noin kuukauden. Aikaa meni lähinnä sopivan tiedon haku- ja muokkausalgorigmin kehittämiseen.

”Tietotekniikka on harrastukseni, eikä minulla ole mitään kaupallista tarkoitusta. Lähetän linkin hakukoneestani kaikille siitä kiinnostuneille kollegoilleni.”

Fantan mukaan tulevaisuudessa tarvitaan potilasjärjestelmiin automaattinen tieto saatavuushäiriöistä.

Hakukone on Fantan mukaan vähän kuin laastari. Pysyvämpi ratkaisu löytyy, jos fimea ja potilastietojärjestelmien ylläpitäjät synkronoisivat tiedon mahdollisesta saatavuushäiriöstä näkyviin suoraan reseptinkirjoitus-näkymään.

”Se parantaisi hoidon laatua ja tehokkuutta. Tärkeät asiat löytyisivät entistä paremmin, ja työhön saataisiin tehokkuutta.”

Samuel Fantan ohjelmoima hakukone löytyy täältä .