Mehiläisen lääketieteellisen johtajan tehtävästä hiljattain eläköitynyt Jarmo Karpakka on päättänyt kävellä tänä syksynä Jäämereltä Itämerelle, yhteensä noin 1 400 kilometrin matkan. Mistä tahansa kuntoiluhaasteesta ei ole kyse, vaan Karpakka haluaa tempauksellaan kiinnittää huomiota miesten terveyteen. Miesten elinajanodote on Suomessa pikkuhiljaa kasvanut, mutta terveiden elinvuosien odote ei ole kasvanut samassa suhteessa. Ruotsalaiset veljet voivat paremmin, he elävät terveinä pidempään.

– Olen tehnyt pitkiä vaelluksia ennenkin. Kun aloin miettiä eläköitymistä ja sitä, että voisin jonkun pitkän reissun vielä tehdä, tuli samalla mieleen yhdistää siihen myös tällainen promojuttu, Karpakka kertoo.

Karpakka otti yhteyttä Liikkuva aikuinen -ohjelmaan, joka ennen tunnettiin nimellä Kunnossa kaiken ikää ja viime syksynä sovittiin yhteistyöstä, ja alettiin suunnitella matkaa.

– Nyt puuttuu enää se kävely.

Karpakan taival alkoi Norjasta Varangerbotnista 18. elokuuta ja etenee Ivalon, Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän, Hämeenlinnan ja Hyvinkään kautta Helsinkiin. Pysähdysten aikana Karpakka toivoo saavansa mahdollisuuksia kertoa miesten terveysasioista esimerkiksi paikalliselle medialle. Matkakuulumisia Karpakka kertoo viikoittain videoblogissaan. Samalla hän käsittelee tiiviisti jotain miehiseen terveyteen liittyvää teemaa.

Kävelyurakkaan Karpakka on valmistautunut kävelemällä päivittäin. Reissulla yöt vietetään vaimon ajamassa asuntoautossa.

– Toivon, ettei tule sateinen syksy. Yhdellä vaelluksella satoi kolme viikkoa putkeen, silloin alkoi huumori loppua.