Katja Toepfer, 36, on työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri Päijät-Hämeestä.

Hän työskentelee Työterveys Wellamossa, mutta on tällä hetkellä työstään hoitovapaalla hoitamassa kolmea alle kouluikäistä lastaan.

Toepfer pyrkii Lahden valtuustoon kristillisdemokraattien riveissä.

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Kiinnostukseni kuntapolitiikkaan heräsi oikeastaan omien lasten saamisen myötä. Mietin millaisessa kaupungissa ja maassa haluan lasteni kasvavan. Kuntapolitiikan päätökset koskettavat aivan sitä omaa arkea jossa elämme.

Oman työni kautta olen myös törmännyt ongelmiin, joihin en lääkärinä juuri voi vaikuttaa, mutta politiikan avulla vaikutusmahdollisuudet ovat suuremmat.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Päihde- ja mielenterveysongelmiin. Näihin ongelmiin kytkeytyy hyvin paljon inhimillistä kärsimystä, lasten ja nuorten pahoinvointia, huostaanottojen tarvetta, terveydenhuollon kuormittumista, työelämän ongelmia ja myös kaupungin turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

Edellä mainittujen ongelmien hoitamiseen kuluu paljon yhteisiä varoja.

Kannan huolta etenkin nuorten miesten syrjäytymisestä ja ajautumisesta päihdemaailmaan työ- ja perhe-elämän sijaan. Monet lasten- ja nuorten ongelmat olisivat ennaltaehkäistävissä, jos heidän vanhempiensa päihde- ja mielenterveysongelmat hoidettaisiin varhaisemmin ja tehokkaammin.

Ylisukupolviset pahoinvoinnin ketjut tulisi saada katkaistua. Parasta olisi tehdä tehokasta ennaltaehkäisevää työtä, mutta sen lisäksi hoitoon pääsyssä ja sen tehokkuudessa on paljon parantamisen varaa.

Unelmoin suuria ja ajattelen, että Lahdessa tulisi kehittää maan tehokkain päihdehoitoputki, josta ei kukaan putoaisi pois sen valuvikojen vuoksi. Hoitoputki, joka alkaisi heti, kun motivaatio hoitoon on herännyt ja päättyisi vasta kun takana olisi riittävän pitkä aika raitista elämää. Se sisältäisi yksilön tarpeiden pohjalta suunnitellun hoidon.

Katkon, laitoskuntoutuksen ja avokuntoutuksen välille ei saisi jäädä aukkoja, joista kuntoutuja tipahtaa ennen aikojaan. Riippuvuussairauksista kärsivät ansaitsevat nykyistä varhaisemman ja tehokkaamman hoidon. Siitä olisi hyötyä yksilön lisäksi koko yhteiskunnalle.

Unelmoin suuria: että Lahdessa tulisi kehittää maan tehokkain päihdehoitoputki.

Näitäkin lääkäreitä on ehdolla kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin Päijät-Hämeen alueella:

*

HARTOLA

Mikko Nenonen (vas.), yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1954

*

HEINOLA

Fuat Wafin (kok.), LL, s.1944

*

HOLLOLA

Jyrki Joensuu (ps.), psykiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1948

Pentti Lampi (kok.), yleislääketieteen el, ympäristöterveydenhuolto, s.1950

*

LAHTI

Leena Kaartinen (krist.), lastenlääkäri, s. 1941

lvar Külmäsu (vihr.), LL, s.1990

Martti Talja (kesk.), kirurgi, urologisen kirurgian erikoislääkäri, s.1951

Janne Virtanen (sd.), LL, s.1990

*

LUE LISÄÄ LÄÄKÄRIEHDOKKAISTA: