Käytännön työssä olevia lääkäreitä kannattaa kuunnella enemmän, kun sotea uudistetaan ja perusterveydenhuoltoa kehitetään. Tätä mieltä on Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa puhunut yleislääketieteen professori Juha Auvinen.

– Perusterveydenhuollon toiminnan sisältöä kehitettäessä olisi syytä kuunnella yleislääkäreitä. Nyt sote-uudistus etenee lähinnä hallinnollisella tasolla, sanoo Auvinen.

Kukapa suostuisi palkkaamaan Personal trainerin joka vaihtuisi joka tapaamisella?

Auvisen mukaan yksi perusterveydenhuollon arjen ongelmista on, että lääkäri ei pysty hyödyntämään osaamistaan riittävästi toimintamallien ja kiireen vuoksi. Hänen mukaansa perusterveydenhuoltoon tarvittaisiin omalääkärijärjestelmä.

– Yleislääketieteen perusoppien ja tutkimusten mukaan on ilmiselvää, että hoidon jatkuminen samalla lääkärillä on taattava. Käytännön toiminta valtaosassa Suomen terveyskeskuksista on kuitenkin toisin.

– Hoitosuhde katkeaa, kun potilas lähtee huoneesta, eikä hän pääse enää samalle lääkärille uudelleen. Kukapa suostuisi palkkaamaan Personal trainerin joka vaihtuisi joka tapaamisella?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on ollut esillä keskusteluissa ja työryhmissä jo kymmenkunta vuotta. Auvisen mukaan uudistus on välttämätön ja se tuo hyviä hallinnollisia muutoksia. Perusterveydenhuollon arjen kehittämisen ei tule kuitenkaan nojata vain tulevaan sote-uudistukseen.

Auvinen korostaa, että yleislääkärin työn ja perusterveydenhuollon arjen kehittäminen kuuluvat jokaiselle yleislääkärille, ja heille täytyy antaa siihen aikaa.

– Yleislääketieteen ydinasiat tunteva yleislääkäri on paras asiantuntija siinä, miten lääketieteellistä toimintaa tulisi perusterveydenhuollossa kehittää, ja mikä tuottaa terveyshyötyä, painottaa Auvinen.

Professori harmittelee sitä, että terveyskeskusten painiessa kovan työmäärän kanssa syntyy tunne siitä, että kehittämiselle ei ole aikaa. Pysähtymällä hetkeksi miettimään ja muuttamalla systeemiä saataisiin lopulta säästöjä ja sijoitettaisiin tulevaisuuteen.

– Terveydenhuoltomme toiminta jämähtää paikoilleen, jos lääkärit joutuvat työssään vain puskemaan eteen päin ilman, että jää aikaa asioiden kehittämiselle. Tämä ei ole kenenkään etu.

Auvinen muistuttaa, että Suomessa on paljon terveyskeskuksia, jotka toimivat erittäin hyvin, ja niiden kehitystä tulee jatkaa hyvään suuntaan.

– Koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen on olennaista. Vain noin kolmasosa perusterveydenhuollon lääkäreistä on yleislääketieteen erikoislääkäreitä.

Terveyskeskukset ovat paikkoja, joihin tullaan heti valmistumisen jälkeen kasvamaan ja oppimaan lääkäriksi, mikä luonnollisesti johtaa siihen, että lääkäreissä on vaihtuvuutta. Vaihtuvuuden ongelma on siis osaksi jo sisään rakennettuna systeemissä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.