Oltuaan 55 vuotta Suomen Keskustan jäsen lääkäri Hannu Kemppainen, 70, sanoo joutuneensa asettumaan kuntavaaleissa ehdolle sitoutumattomana ehdokkaana kristillisdemokraattien listalla.

Uransa terveyskeskuslääkärinä tehnyt Kemppainen toimii eläkevuosinaan jääkiekkoseura Hokkin lääkärinä ja pitää yksityispraktiikkaa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila – silloinen Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja – otti yhteyttä vuonna 1974 ja houkutteli minua seuraajakseen. Tuli muutto Oulusta Helsinkiin ja vuoden tauko opiskeluissa.

Kun pääsin tai jouduin mukaan politiikan pyörteisiin, piti mukaan mennä tietysti täysillä. Vaikka en asunut Kajaanissa, pääsin (laittomasti) sinne kunnallisvaaliehdokkaaksi. Ja sillä tiellä olen. Olen ollut 45 vuotta Kajaanin kaupunginvaltuuston jäsen.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Kainuussa on jo sote-hallinto eli vuodesta 2008 jatkunut hallintokokeilu. Se ei osaa toimia kustannustehokkaasti. Rahat loppuvat sekä sotelta että jäsenkunnilta.

Lähipalvelut pitäisi minun kokemukseni mukaan hoitaa lähidemokratialla ja tarvittaessa kuntien yhteistyöllä, mutta hallintokokeilussa Kainuussa perusvirhe on, että perusterveydenhuolto on alistettu erikoissairaanhoidolle. Sama virhe toteutuu myös valtakunnallisessa mallissa .

Vaikka puhutaan, että terveyskeskusten lääkäripula on suurin ongelma, käy niin, että sote-hallinto osaa tehdä säästöjä pääasiassa vain perusterveydenhoidosta ja kuntien perusterveydenhoito "surkastuu". Erikoissairaanhoidon kustannuskasvulle pitää löytää aivan uudenlaiset keinot, joilla vaikuttavuus ja kustannustehokkuus alkaa ohjata palveluita.

Kainuun soten kunnissa vaaleissa voi äänestää myös esimerkiksi näitä lääkäriehdokkaita:

KAJAANI

Esa Ahonen (kesk.), kliinisen fysiologian erikoislääkäri, s.1954

Markku Nyman (kesk.), yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1952

Jukka Pellervo Peltonen (vas.), LL, s.1954

*

PALTAMO

Aaro Tolonen (kesk.), yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1954

*

LUE LISÄÄ LÄÄKÄRIEHDOKKAISTA: