Varsinais-Suomen sosialidemokraattien puheenjohtaja Niina Alho kertoo, että Sdp:n Turun kunnallisjärjestö ja Varsinais-Suomen piirijärjestö esittävät kansanedustaja Aki Lindéniä (sd) perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) sijaiseksi hänen vanhempainvapaansa ajaksi.

Alho on lähettänyt kirjeenä pääministeri Sanna Marinille (sd) esityksen Lindénin nimittämisestä tehtävään. Kirje lähti vähän ennen aluevaaleja, kertoo Uusi Suomi.

”Piirihallituksena emme ole sitä päättäneet, mutta kyllä koko piiri tukee sitä, että Aki tehtävään valittaisiin. Se on päivänselvää varsinkin tuon vaalituloksen jälkeen. Hänellä on niin vahva kansalaisten luottamus.”

Vaalituloksella Alho viittaa Lindénin suureen äänimäärään sunnuntain aluevaaleissa. Turkulaiskansanedustaja oli henkilökohtaisissa äänissä koko maan toiseksi suosituin.

”Kyllä Aki siinä tehtävässä pärjää.”

Itsekin Varsinais-Suomen aluevaltuuston valituksi tullut Alho sanoo lähettäneensä esityskirjeen pääministerille kansanedustaja Lindénin hyväksynnällä.

”Kyllä. Minähän en lähtökohtaisesti esitä ihmisiä mihinkään tehtäviin, jolleivät he itse ole halukkaita tehtäviin tarttumaan.”

Sdp:n puoluevaltuusto päättää Kiurun tuuraajasta huomenna torstaina. Ministerin laskettu aika on maaliskuussa.

Esityksen puoluevaltuustolle tekee pääministeri Marinin johtama puoluehallitus.

”Totta kai pääministeri joutuu harkitsemaan sen kokonaisuuden, mutta kysytään varmaan keneltä tahansa varsinaissuomalaiselta, ei tarvitse edes olla demari, niin kyllä Aki siinä tehtävässä pärjää”, Alho sanoo.

Hän on itse Piikkiöstä Turun seudulta.

Melko varma valinta

Aki Lindén on toiminut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana, minkä jälkeen hän on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johdossa. Kansanedustajaksi Lindén valittiin 2019, missä tehtävässä on ollut tekemässä sote-lainsäädäntöä.

Lindénin valintaa ministerin sijaiseksi pidetään yleisesti melko varmana.

Yksi huomio on se, että puoluevaltuuston kokous on merkitty huomenna alkavaksi 16.30, kun nimityksestä on tarkoitus tiedottaa jo 16.45. Se viittaa siihen, että laajoja keskusteluja asiasta ei ole puoluevaltuustossa valmistauduttu käymään.

Äitiysloma on tulossa

Perhe- ja peruspalveluministerin sijaisuutta pohditaan Krista Kiurun äitiysloman ajaksi. On aina mahdollista, että odottava äiti joutuu terveyssyistä lomalle jo etuajassakin.

Krista Kiuru tviittasi maanantaina olevan tiistain ja keskiviikon sairauslomalla.

Juttuun lisätty Krista Kiurun tviitti 26.1.22.

LUE MYÖS: