Alzheimerin tauti etenee eri potilailla hyvin eri tavalla. Tämän vuoksi myös hoidon tulisi olla yksilöllistä.

Tällä hetkellä lääkäreiltä kuitenkin puuttuu työvälineet, joilla taudin kulkua voitaisiin luotettavasti ennustaa. Kaksi Helsingin yliopiston tutkimusryhmää kehittää parhaillaan aivojen toimintaa simuloivaa matemaattista mallia avuksi tähän työhön.

Dosentit Satu Palva ja Matias Palva tutkimusryhmineen ovat aivotoiminnan sähköfysiologiset mittausten sekä elektro- (EEG) ja magnetoenkefalografia (MEG) -menetelmillä totetetun aivojen toiminnallisten yhteyksien kartoittamisen erityisasiantuntijoita. Tutkimusryhmä ovat mukana laajassa VirtualBrainCloud-tutkimuskonsortiossa, joka on saanut 15 miljoonan euron rahoituksen EU:lta.

– Tässä hankkeessa meidän tehtävämme on kartoittaa eri aivoalueiden välisiä viestintäverkostoja ja mitata ja määrittää niiden toimintaa. Nämä ovat aivojen systeemitason toimintamekanismeja: ne ovat tärkeitä aivomallinnuksen validoinnissa ja niiden poikkeavuudet voivat myös suoraan toimia biomarkkereina Alzheimerin taudin varhaisdiagnostiikassa, Matias Palva kuvaa tiedotteessa.

VirtualBrainCloud-hanke on nelivuotinen. Kaikkiaan siihen osallistuu 17 eurooppalaista yliopistoa ja tutkimuslaitosta. Hanketta koordinoi Charité – Universitätsmedizin Berlin.

– Jos tämä hanke onnistuu tavoitteissaan, voimme luoda aivan uudenlaisia mahdollisuuksia aivosairauksien diagnostiikkaan ja hoitoon – todellista yksilöllistä täsmälääketiedettä, Satu Palva puolestaan sanoo.

Matemaattista mallia voitaisiin hyödyntää myös muiden rappeuttavien aivosairauksien diagnostiikassa ja hoidossa.