Verkosta löytyy kuunneltavaksi useita podcasteja, jotka on suunnattu nimenomaan lääkäreille. Lisäksi on iso joukko podcasteja, joissa käsitellään terveyteen ja lääketieteeseen liittyviä aiheita näkökulmasta, joka sopii myös suurelle yleisölle.

Esimerkiksi Podiatri-podcast on lääkäreille suunnattu, lääkeyhtiö Boehringer Ingelheimin tilaama ja Suomen Podcastmedian tuottama podcast jossa keskustellaan alan ilmiöistä ja trendeistä syvällisesti mutta kansantajuisesti. Podcastin aiheita ovat muun muassa lääkärien töissä tekemät virheet, lääkärien osallistuminen politiikkaan ja plasebon toimivuus. Podcastia tekevät erikoistuvat lääkärit Enni Sanmark ja Lassi Laitala.

Podiatrin 14. jaksossa tieteen popularisoijana tunnettu aivotutkija Katri Saarikivi kertoo tuloksista, jotka on saatu empatiaa koskevista tutkimuksista.

Saarikivi mainitsee tutkimuksen, jossa chatin kautta lääkärin kohdanneille potilaille esitettiin kysymyksiä lääkärin empaattisuudesta. Potilaat, jotka antoivat parempia arvioita lääkärin empaattisuudesta, paranivat nopeammin.

–Tämä on tulos, joka on aikaisemmin saatu myös ihan kasvokkain tapahtuneiden kohtaamisten jälkeen. Että ne potilaat, jotka mielestään ovat kohdanneet empaattisen lääkärin, ovat parantuneet perusflunssasta nopeammin ja myöskin tulehdustekijöiden määrä veressä on ollut heillä pienempi, Saarikivi sanoo.

Nyt sama testitulos on saatu toistettua chatin kautta tehdyllä kokeella.

Vaikka empatia mielletään myönteiseksi, ei Saarikiven mukaan kaikkien lääkäreidenkään tarvitse olla empaattisia.

– On älytön vaatimus, että kaikkien lääkärien pitäisi olla supertaitavia tässä empatiassa, tai muuten mistään ei tule mitään, Saarikivi sanoo.

– Kyllä muutkin taidot ovat äärimmäisen tärkeitä siinä työssä, ainakin kuvittelisin.

Empatia on Saarikiven mukaan taitolaji. Hän arvelee, että esimerkiksi leikkaustilanteessa lääkärin olisi hyvä pystyä hillitsemään peilineuronejaan siten, ettei kipu tartu ja jotta lääkäri pystyy toimimaan. Empatia ei aina ole hyväksi myöskään vastaanotolla.

– Jos joku on täysin hätääntynyt siinä vastaanotolla ja sitten antaa tunteen tarttua liikaa, eikä pysty jotenkin yhtään kontrolloimaan itseään, niin ei sekään ole hyväksi, Saarikivi pohtii.

Myös Ylen kolumnistina kunnostautunut Saarikivi johtaa Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja tutkivaa HUMEX-projektia.

Podiatri-podcastia voi kuunnella Spotifyssa.

Mediuutiset listasi myös muita lääkäreitä kiinnostavia podcasteja:

Lääketieteen säätiön Tulevaisuuden lääketiedettä -podcastissa katsotaan tukevaisuuteen. Jaksojen aiheena on muun muassa ihmisen varaosat, geenilääketiede ja se, että koronan tyylisiä pandemioita on tulossa jatkossakin.

Podcast on kuunneltavissa Soundcloudissa.

RADplus-podcast käsittelee ensi- ja akuuttihoidon ajankohtaisia ja ajattomia aiheita.Sarjan tavoitteena on tuoda laadukasta ja ajankohtaista tietoa asiantuntijoilta kliinisen työn etulinjaan helposti lähestyttävässä muodossa, jotta potilaamme saavat parhaan mahdollisen hoidon. Pääpaino on ensi- ja tehohoidon sekä akuuttilääketieteen näkökulmissa. Vierailevien asiantuntijoiden kanssa käydään läpi sekä päivittäin kohdattavia potilasryhmiä ja sairauksia että harvinaisempia tilanteita. Podcast on tarkoitettu paitsi lääkäreille, myös ensihoitajille, farmaseuteille, sairaanhoitajille ja terveydenhuollon alan opiskelijoille.

Jaksojen aiheena on ollut esimerkiksi synteettinen kannabis ja se, miten lääkehiiltä käytetän myrkytystapauksissa ja miksi vatsahuuhtelua ja oksettamista ei enää juurikaan käytetä hoitokeinoina.

RADplus -sarjaa toimittavat anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Maria Kaista, ensihoitaja Jukka Lehtola sekä ensihoitaja ja Paramedic.fi -sivuston vastaava toimittaja Tapio Sovijärvi.

RADplus-podcastia voi kuunnella Spotifyssa ja lisäksi jaksot ovat katsottavissa videomuodossa YouTubessa.

KeuhkoPodcast on Suomen Keuhkoläkäriyhdistyksen podcast, joka käsittelee keuhkoihin ja keuhkosairauksiin liittyviä aiheita. Podcastin kohderyhmänä ovat lääketieteen opiskelijat, keuhkosairauksiin ja allergologiaan erikoistuvat ja jo erikoistuneet lääkärit, yleislääkärit ja toki kaikki aihepiireistä kiinnostuneet muiden alojen lääkärit, hoitajat, fysioterapeutit ja muut henkilöt. Podcastia on tehnyt Jere Reijula.

Jaksojen aiheena on ollut esimerkiksi tupakasta vieroittuminen ja pitkittynyt yskä. Keväällä Reijula kertoi podcastissa tunnelmiaan koronahoidon esilinjasta, kun sairaus oli vielä tuntematon ja tilanne uusi.

KeuhkoPodcast on kuunneltavissa Soundcloudissa.

Lastenpsykiatrit Riihonen ja Laine -podcastia vetävät lastenpsykiatrit Riikka Riihonen ja Heidi Laine. Podcastissa puhutaan psykiatriasta ja mielenterveydestä, myös muiden kuin lasten. Podcastin jaksojen aiheena ovat muun muassa nykykoulu lasten mielenterveyden näkökulmasta, ja se, kuinka voi auttaa omaa lastaa selviämään koronan aiheuttamasta epävarmuudesta.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyssa.

Duodecimin tuottaman Lääkäripodin takana ovat some-lääkäreinä tunnetut Anni Saukkola ja Jenni Puoliväli. Kyseessä on terveyspodcast, jossa ei ole tyhmiä kysymyksiä, ja vastauksetkin ovat ymmärrettäviä. Podcast on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestä, ja joita kiinnostaa oikeasti oleellinen terveystieto. Jaksojen aiheena on esimeriksi se, onko lihavuus ihmisen oma vika ja se, milloin antibiootit ovat tarpeen ja milloin eivät.

Lääkäripodcast löytyy aCastista.

Lääkärilehden podcastissa tavataan kiinnostavia suomalaisia lääkäreitä eri aloilta. Aiheena niin kirjallisuus kuin toiminnalliset häiriötkin.

Kuunneltavissa Soundcloudissa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on julkaissut omia podcastejaan. THL:n Laatua Hoitoon -podcastissa ruoditaan suomalaista terveydenhuoltoa ja THL:n Paloma podcastissa puolestaan puhutaan kotouttamisesta ja yhteiskunnan avoimuudesta.

Kaikki THL:n podcastit löytyvät esimerkiksi Soundcloudista.

Suurelle yleisölle suunnatussa DocEmilia-podcastissa lääkäri Emilia Vuorisalmi käsittelee terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä aiheita monipuolisesti.

Kuuntele esimerkiksi Podtailissa.

Psykopodiaa-podcastissa psykologi Nina Lyytinen keskustelee vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa psykologian eri aiheista ja ilmiöistä. Aiheina myös esimerkiksi lääkäreiden mielenterveys ja masennuslääkkeiden käyttö potilailla.

Podcastia voi kuunnella Suplassa.

Muita kiinnostavia:

Ruokarauha-podcast on toipumismyönteinen podcast syömishäiriöistä kärsiville ja heidän läheisilleen. Podcastin takana ovat sosiologi Kirsti Sippel ja psykologian opiskelija Lina Kuusisto. Podcastin aiheina ovat esimerkiksi syömishäiriöt ja parisuhde ja syömishäiriöt ja äitiys.

Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyssa.

Helsingin yliopiston Utelias mieli -podcastissa puhutaan tieteestä, myös lääketieteestä.

Ylen Tiedeykkönen. Monipuolisesti tieteestä, tuoreissa jaksoissa esimerkiksi psykoterapiasta, transsukupuolisuudesta ja c-hepatiitista.

Kuunneltavissa Yle Areenassa.

Viheliäs tiede -podcastissa puhutaan siitä, miksi tutkimustuloksista kertominen on joskus niin vaikeaa. Aiheina esimerkiksi korona ja rokotteisiin liittyvät harhakuvitelmat.

Kuuntele Soundcloudissa.

Englanninkielinen Patient Zero kertoo lymentaudista ja borrelioosista jännittävästi. Lääketieteellistä mysteeriä ratkotaan kuin rikosta.

Podcast löytyy Spotifysta.

Mitä Podcastia sinä suosittelisit lääkäri-kollegalle meiltä tai maailmalta? Vinkkaa toimitukselle toimitus@mediuutiset.fi.