Ranskassa astui maanantaina voimaan koronapassin laajennus, jonka myötä passia vaaditaan aikuisilta muun muassa baareissa ja ravintoloissa ainakin 15. marraskuuta asti. Valtio on myös linjannut rokotepakon tietyille aloille.

Koronapassia on toukokuun lopulta alkaen tarvinnut maakuntien välillä matkustamiseen. Heinäkuussa sitä alettiin vaatia tiloissa, joissa kokoontuu yli 50 ihmistä.

Nyt passista on tullut pakollinen baareissa ja ravintoloissa, mukaan lukien terasseilla, suurissa kaupoissa ja kauppakeskuksissa, pitkille matkoille julkisessa liikenteessä, sekä seminaareissa ja konferensseissa.

Koronapassia vaaditaan myös vierailijoilta ja saapuvilta potilailta sairaaloissa ja vanhainkodeissa, paitsi jos kyse on terveyteen liittyvästä hätätilanteesta.

Ranskalaismedia LCIn mukaan koronapassin laiminlyönti tai väärennetyn passin näyttäminen viranomaisille voi johtaa sakkoihin ja vankeustuomioon.

Yksittäisestä rikkeestä seurauksena on korkeintaan 750 euron sakko, jonka päälle tulee kuitenkin vielä 135 euron kiinteä sakko. Mikäli rike toistuu 15 päivän sisällä, summa voi kohota ainakin 1 500 euroon.

Jos henkilölle kertyy kolme rikkomusta 30 päivän sisään, rangaistuksena on pahimmillaan kuusi kuukautta vankeutta ja 3 750 euron sakko.

Rokotepakko lääkäreille, hoitajille ja palomiehille

Ranskan rokotepakko koskee säännöllisesti haavoittuvaisten ihmisten kanssa kontaktiin tulevia henkilöitä, tällä hetkellä ensisijaisesti terveydenhuollon henkilöstöä ja paloviranomaisia.

Näillä sektoreilla työskentelevillä on aikaa rokottautua syyskuun 15. päivään asti, tai lokakuun 15. päivään, mikäli he ovat syyskuuhun mennessä saaneet yhden rokoteannoksen. Määräys koskee sekä julkista sektoria että yksityisiä toimijoita.

Jos henkilö ei tähän mennessä ole rokottautunut, hänen työsuhteensa voidaan laittaa tauolle. Vaikka palkanmaksu keskeytyy, terveydenhuollossa työskenteleviä ei lain mukaan voida irtisanoa.

Seitsemän Ranskan palokuntia edustavaa ammattiyhdistystä on ottanut kantaa rokotepakkoa vastaan, kertoo L’Express.

”Olkoon uuden linjauksen motiivi mikä tahansa, palomiehet vastustavat tätä uutta hyökkäystä yksilönvapauksia kohtaan ja vaativat määräyksen peruuttamista”, yhdistykset vetoavat kirjeessään Ranskan parlamentille.

Yhdistysten mukaan työsuhteen keskeyttämisellä ja irtisanomisella uhkailu ei kuulu hyväksyttäviin johtamistyökaluihin. Edustajat kuitenkin korostavat, etteivät vastusta rokotteita, mutta haluavat vaalia yksilön oikeuksia.

SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila muistuttaa tiedotteessa, ettei työnantaja Suomessa voi pakottaa työntekijää koronarokotukseen saati vaatia tietoa siitä, onko työntekijä rokotettu.

”Työoikeuden näkökulmasta lähtökohta on, että työntekijät tekevät työsopimuksessa sovittua työtä riippumatta siitä, onko työntekijä rokotettu vai ei”, Huovila sanoo.

”Joissakin rajatuissa tapauksissa voi kuitenkin syntyä tilanteita, joissa rokottamaton työntekijä ei voi suorittaa kaikkia työtehtäviään.”

Lue seuraavaksi: