Keliakia on vähenemässä Suomessa.

Husin yhdessä Kelan, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston kanssa tekemä tutkimus paljastaa, että keliakiaa diagnosoidaan vuosi vuodelta vähemmän.

Keliakiaa sairastavien määrä lisääntyi jyrkästi 1990-luvulta lähtien. Lääkäreillä on kuitenkin ollut viime vuosina näppituntuma, että uusien keliakiatapausten määrä olisikin laskemassa.

Kelan ruokavaliokorvausrekisterejä vuosilta 2005–2014 käyttänyt tutkimus vahvisti lääkäreiden aavistuksen. Uusien keliaakikkojen määrä väheni seurantajaksolla yli 12 prosenttia. Uusia keliakiatapauksia diagnosoidaan siis joka vuosi yli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Eniten keliakiadiagnoosit ovat vähentyneet yli 35-vuotiailla naisilla.

Keliakian laukaisee yksi tai useampi vielä toistaiseksi tuntematon ympäristötekijä perimältään alttiille henkilölle.

Vaikka keliakia syntyy vehnä-, ruis- tai ohra-altistuksesta, selitystä sen vähenemiselle on nykytietojen valoissa vaikea antaa. Todennäköisintä on, että ympäristössä on tapahtunut paljon muutoksia, joista uusien keliakiatapausten määrän väheneminen johtuu.

– Viljan kulutuksen muutokset ovat olleet niin marginaalisia, etteivät ne riitä selittämään keliakian vähenemistä. Yksi teoria on, että keliakian laukaisisi jokin virus, mutta tämä on vielä todistamatta. Muutosta ei liioin selitä oletus, että keliakiadieetille olisi siirrytty ilman diagnosointia tai diagnosointi olisi muuttunut, Hyks Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikön apulaisylilääkäri ja lasten gastroenterologian dosentti Kaija-Leena Kolho pohtii tiedotteessa.