Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) henkilökunta on saanut käyttöönsä uudet siniset mikrokuidusta valmistetut uusi työasut. Materiaali ja malli on uudistettu käyttäjien palautteen perusteella, sairaalatyön vaatimukset ja ympäristönäkökulma huomioiden.

– Uusien mikrokuituasujen elinkaari on pitkä. Vaatteiden materiaali on kierrätettävää polyesteriä, ja elinkaarensa päässä ne käytetään vielä uudelleen raaka-aineeksi, kertoo Kysin laitoshuoltopäällikkö Tea Rantamäki-Karjalainen tiedotteessa.

Lääkärintakissa puuvilla on korvattu ympäristöystävällisellä Lyocelilla. Lisäksi mallistoon kuuluvat jo aiemmin käytössä ollut vaaleansininen vilutakki ja t-paita. T-paidat ovat kierrätysmuovista valmistetuista PET-pulloista tehtyä neulosta.

Uusia yksityiskohtia mikrokuituasuissa ovat muun muassa lenkki henkilökortille ja vyölenkit housuissa. Valkoisessa lääkärintakissa on hygieniasuositusten mukaiset ¾-mittaiset hihat. Vaatteiden suunnittelussa on huomioitu potilasturvallisuus ja työturvallisuus.

Asujen käyttäjät ovat olleet tiiviisti mukana uudistuksessa. Alkuvaiheessa selvitettiin kyselyllä, millaisia ominaisuuksia kysiläiset pitävät tärkeinä työvaatteessa. Esille nousivat hengittävyys, joustavuus sekä vaatteen miellyttävä ja kevyt tuntu.

Koekäyttäjät testasivat syksyllä 2018 useita työvaatemalleja ja -materiaaleja. Käyttökokemusten perusteella valittiin sopiva malli ja materiaali uudelle työasulle. Viimeisimpänä käyttäjät saivat vaikuttaa asun väreihin. Kysissä vaatteet otettiin käyttöön tänä syksynä.

– Uuden malliston suunnittelu toteutettiin viiden sairaanhoitopiirin yhteisprojektina, jossa Kys oli mukana. Heti alusta alkaen otimme henkilökunnan mukaan suunnitteluun. Tuotteiden koekäytöissä saimme paljon palautteita, joiden perusteella mallistoa on kehitetty, kertoo asiakkuusjohtaja Kimmo Tulkki Sakupe Oy:stä.

Sakupe tuottaa Kysille tekstiilihuoltopalvelut ja vuokraa työasut sairaalan käyttöön. Uudistuksen myötä vaatteiden vuokrakustannukset pysyivät lähes ennallaan. Aiemmin kysiläisten käytössä olleet työasut menevät seuraavaksi muiden Sakupen asiakkaiden käyttöön.

Vastaavanlaiset uudet työasut on aiemmin otettu käyttöön Taysissa ja Keski-Suomen sairaala Novassa.

Lue seuraavaksi: