Kuopion yliopistollisessa sairaalassa neurokirurgit ovat tehneet ensimmäisen robottiavusteisen toimenpiteen. Uuden tarkan ja turvallisen teknologian myötä entistä useampi vaikeaa epilepsiaa sairastava saa apua leikkaushoidosta.

Kysin ensimmäisessä robottiavusteisessa stereo-EEG-toimenpiteessä (SEEG) potilaan aivoihin asennettiin syväaivoelektrodit epilepsiakirurgisia mittauksia varten. Uuden robotin avulla aivojen syviin osiin päästään pienten reikien kautta turvallisesti, tarkasti ja nopeasti. Aiempaan niin sanottuun Leksellin järjestelmään nähden muutos menetelmässä on merkittävä.

SEEG-mittauksista saatavan tiedon perusteella potilaalle suunnitellaan epilepsialeikkaus. Leikkauksessa poistetaan aivoista pesäke, josta epilepsiakohtaukset lähtevät.

– Tarkemman menetelmän ansiosta pääsemme leikkaamaan potilaita, joita ei ole aiemmin voitu leikata, kertoo professori, ylilääkäri Reetta Kälviäinen Kysin epilepsiakeskuksesta tiedotteessa.

Rosa-leikkausrobotti hankittiin KYSiin erityisesti epilepsiakirurgiaan. Epilepsian leikkaushoidosta valtakunnallisesti vastaavat Kuopion ja Helsingin yliopistolliset sairaalat, ja potilaita tulee KYSiin kaikkialta Suomesta. Hoito on osoitettu tuloksekkaaksi laajassa eurooppalaisessa tutkimuksessa.

Ammattilaiset. Neurokirurgit Mikael Fraunberg (vas.), Mette Nissen, Antti Huotarinen ja Henna-Kaisa Jyrkkänen (puuttuu kuvasta) tekivät Kysin ensimmäisen robottiavusteisen neurokirurgian toimenpiteen 12.4.2021. Kys

Muita robotin käyttöaiheita ovat muun muassa aivokoepalan ottaminen kasvaimesta tai muutoksesta, Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriöiden syväaivostimulaatiohoidot sekä tähystyksessä tehtävät aivoleikkaukset. Tämänhetkisen arvion mukaan robotilla tullaan tekemään Kysissä vuosittain 50–60 leikkausta, joista noin 30 on epilepsiakirurgiaa. Yhteensä neurokirurgisia toimenpiteitä on vuosittain noin 2100.

Kys Neurokeskuksen dosentti, apulaisylilääkäri Mikael Fraunberg näkee robotille olevan uusiakin käyttökohteita. Yksi mahdollisuus on selkäleikkauksissa.

– Robotti on kirurgin nopea ja väsymätön apukäsi. Robotilla ei ole mekaanisia rajoitteita ja sillä on alle millimetrin tarkkuus kaikessa toiminnassa. Käyttäjälleen Rosa-robotti sallii vapautta, kuten käsivarren ohjaamisen ihmisen kädellä, Fraunberg sanoo.

Leikkausrobotti maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Kokemukset maailmalta osoittavat, että robotilla SEEG-leikkaus on tarkempi kuin ilman robottia, ja näin ollen potilaalle turvallisempi. Toimenpide on robotin avustuksella myös nopeampi, mikä vapauttaa leikkaussaliaikaa muille operaatioille.

Leikkausrobotin käyttöönottoa KYSin neurokirurgiassa edelsi huolellinen valmistautuminen ja simulaatiokoulutus. Videolla Kysin leikkaustiimi perehtyy Rosa-robottiin ennen ensimmäistä SEEG-toimenpidettä.

Lue myös: