Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) Ajopoli aloittaa uudenlaisen ajokuntoutuspilotin.

Kyseessä on täysin uudenlainen pilotti Suomessa, Kys tiedottaa.

Haastavat ajoterveysarviot kuormittavat Kysin mukaan terveydenhuoltoa, koska moniongelmaisten ja ikääntyvien kuljettajien määrä on lisääntynyt. Ajoterveysarvion tarvitseva asiakas joutuu käymään usean eri alan erikoisalan poliklinikalla.

Nyt tarkoituksena on kehittää ennaltaehkäisevää ajoterveyden kuntoutusta niille ammattikuljettajille, joilla on työssään toimimista mahdollisesti haittaavia terveydellisiä riskitekijöitä.

”Terveydellisinä riskitekijöinä on pidetty muun muassa ylipainoa, metabolista oireyhtymää, diabetestä, uniongelmia, vähäistä liikkumista tai tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Osallistumaan pääsee kuitenkin suhteellisen matalalla kynnyksellä”, kuntoutusohjaaja Sirpa Kononen kertoo tiedotteessa.

Arvio yhdellä kerralla

Ajopoli alkoi ottaa lähetteitä vastaan tämän vuoden elokuussa. Se on erityistason poliklinikka, eli klinikalle voidaan lähettää usean erikoisalan asiantuntijuutta vaativia ajoterveyden arvioita vaativia tapauksia.

Lisäksi poliklinikalla tehdään viranomaisten pyytämiä ajoterveysarvioita, selvitetään ajoluvan suhteen kiistanalaisia tilanteita ja tehdään konsultaatioita.

Niitä Ajopoli ottaa vastaan koko Kysin erityisvastuualueelta (erva) ja kaikista terveydenhuollon yksiköistä.

”Kuljettajalle pyritään järjestämään kaikki tarvittavat tutkimukset samalle käyntikerralle ja hän saa ajoterveysarvion mukaansa”, kertoo hankejohtaja Anne Koivisto Kys Ajopolilta tiedotteessa.

Ajopolin vastaanotto toimii aluksi silmätautien poliklinikan tiloissa yhtenä päivänä viikossa ja moniammatillinen tiimi kokoontuu ratkomaan kaikkein haastavampia tapauksia kerran kuukaudessa. Hankkeen jälkeen tavoitteena on Kys Ajopolin pysyvä toiminta.

Rahoitus kolmevuotinen

Joulukuussa alkavaan ajokuntoutuspilottiin rekrytoidaan nyt kuljettajia työterveyksien ja Kys Ajopolin kautta. Osallistuminen on ilmaista työnantajalle ja kuntoutujalle. Pilotti toteutetaan vuoden 2022 aikana.

Ajopoli on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke. Kolmivuotinen rahoitus tukee toiminnan aloitusta ja kehittämistä. Ajopolilla toimii poliklinikkatoiminta, konsultaatiopalvelut sekä moniammatillinen asiantuntijaraati.