Aivotärähdys voidaan tulevaisuudessa diagnosoida jopa seitsemässä minuutissa virtuaalitekniikkaan perustuvan datakypärän avulla. Yleensä diagnoosin teko kestää tunteja, koska ensiavussa tai urheilukentän laidalla ei useinkaan ole mahdollisuutta suorittaa neuropsykologisia testejä. Lievästäkin aivotärähdyksestä kärsivälle seuraava isku voi olla kohtalokas.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan datakypärää voitaisiin käyttää meluisissa potilastiloissa, taistelukentällä tai urheilussa syntyneiden päävammojen ja dementian ensi oireiden diagnosoinnissa.

Tutkittavalle annetaan datakypärä ja -lasit, kuulokkeet ja videopeliohjaimen tapainen laite. Hän näkee sanoja ja erimuotoisia ja -värisiä hahmoja, joiden kuviointi vaihtelee. Samaan aikaan käyttäjä saa datalasien ja kuulokkeiden kautta komentoja, joihin hän reagoi painamalla ohjaimen nappuloita.

Laite mittaa reaktioaikoja ja työmuistin kapasiteettia ja pystyy havaitsemaan pienetkin poikkeavuudet, jotka viittaavat aivotärähdykseen tai dementiaan. Laitetta voi tutkijoiden mukaan käyttää kuka tahansa ilman lääketieteellistä koulutusta.

Laite on kliinisessä tutkimusvaiheessa, ja sen odotetaan tulevan markkinoille 3–5 vuodessa.

Päävammat ovat puhuttaneet jääkiekossa 1990-luvulta, kun otteluissa sattui pahoja niskavammoja ja halvaantumisia. KYS:n fysiatrian klinikan ylilääkärin ja Kalpan jääkiekkojoukkueen lääkärin Olavi Airaksisen mukaan esimerkiksi uusilla laitataklaussäännöillä saatiin osa tapauksista karsittua, mutta vammoja sattuu vieläkin usein.

– Jostakin syystä esimerkiksi ratkaisupeleissä ikäviä tapauksia tulee reilusti enemmän. Voiton tavoittelu on niin kovaa, että itsehallinta pettää ja tulee ylilyöntejä.

Datakypärän nopea diagnostiikka olisi tarpeellinen esimerkiksi peli- tai harjoitteluluvasta päätettäessä.

– Tiedän kiekkopiireistä tapauksia, joissa kentälle takaisin päästetyllä on myöhemmin huomattu aivovuoto. Kyllä silloin pelaaminen on varmasti pahentanut primaaritapahtumaa. Lisäksi, jos tilanne ei ole täysin kontrollissa, voi myös jäädä niin sanotusti jyrän alle ja saada liitännäisvammoja, Airaksinen sanoo.