Haminan terveysasemalla on käynnissä kokeilu, jossa lääkäri työskentelee osan työajastaan etänä.
Työnkuva muodostuu reseptien uusimisesta, konsultaatioihin vastaamisesta sekä soittoajoista potilaille. Etälääkärivuorossa oleva lääkäri voi työskennellä kotoa käsin.
Olennainen osa pilottia on ollut reseptinuusintojen keskittäminen etätyötä tekevälle lääkärille. Kyseessä on uusi työmuoto Kymsotessa.
– Tavoitteena tässä on yhdenmukaistaa reseptien uusimisen käytäntöjä ja sitä kautta varmistua reseptien asianmukaisuudesta ja ajantasaisuudesta. Samalla tavoitteena on vähentää vastaanottotyötä tekeviltä paperitöiden määrää, ja antaa paremmat mahdollisuudet terveysasemalla toimiville keskittyä potilastyöhön, kertoo ylilääkäri Heidi Narkilahti Haminan terveysasemalta tiedotteessa.
Etälääkäripilotissa helmikuun puolivälissä aloittaneen lääkäri Jesper Rautiolan mukaan pilotti on sujunut hyvin. Ihan ensimmäisenä päivänä oli pieniä teknisiä ongelmia, mutta kun yhteydet saatiin toimimaan, on kaikki sujunut hyvin. Rautiola on tehnyt nyt yhteensä vajaat pari viikkoa etätöinä. Etätyövuoro on kiertävä ja etätyötä tehdään pääasiassa viikko kerrallaan.
– Enimmäkseen uusin reseptejä, mitä olemme ennen tehneet oman työpäivän ja potilasvastaanottojen ohessa. Nyt ei muiden lääkäreiden tarvitse yrittää keskittyä siihen, ja niitä voi paremmin myös katsoa läpi. Olemme saaneet tarkistettua ja korjattua esimerkiksi vääriä tai vanhentuneita lääkityksiä, kun potilaan tilanteeseen ehtii nyt paremmin paneutua. Potilaille voi myös olla puhelinaikoja, jotka voin hoitaa etänä, Rautiola sanoo.
Etälääkäri tekee myös hoitajakonsultaatioita. Rautiola uskoo, että etälääkäritoiminta tulee varmasti yleistymään.
– Kuvayhteyttä meillä ei toistaiseksi ole, ja potilaan tutkiminen etänä on toki hankalaa. Mutta esimerkiksi hoidon seurantaa tai joitain vuosikontrolleja voitaisiin varmaan tehdä etänäkin, Rautiola arvioi.
Kymsotessa Haminan etälääkäripilotti on nyt ensimmäinen kokeilu. Lisäksi helmikuussa 2020 on lähdetty kokeilemaan diabeteshoitajien etävastaanottoa. Keskussairaalan puolella on myös kokeiltu etävastaanottoja.
Etälääkärikäytäntö on jo käytössä myös monissa terveyskeskuksissa pääkaupunkiseudulla.
Narkilahti näkee, että etälääkäripilotti helpottaa paitsi lääkärien työtä myös parantaa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Etänä oleva lääkäri voi vuorollaan keskittyä vain esimerkiksi reseptien uusintoihin ja ehtii paneutua potilaan tilanteeseen paremmin.
Lue myös: