Kymenlaakson asukkaat pääsevät jatkossa helpommin ja nopeammin esimerkiksi lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle digipalveluiden avulla.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ottaa käyttöön etävastaanotot esimerkiksi terveysasemilla, avokuntoutuksessa, nuorisopsykiatrialla, lasten kuntoutuksessa sekä osassa erikoissairaanhoidon poliklinikoita.

Etävastaanotto soveltuu hyvinvoinnin seurantaan, kontrollikäynteihin ja tilanteisiin, joissa ei tarvita fyysistä tutkimista, hoitoa tai muuta henkilökohtaista läsnäoloa.

Kymsotessa terveyspalveluiden etävastaanottoa on kehitelty pitkään, sitä ei otettu käyttöön vain korona-ajan vuoksi. Etävastaanotto sopii kuitenkin erittäin hyvin tämän hetken poikkeusolosuhteisiin, kun fyysisiä lähikontakteja koetetaan välttää.

– Korona-aikana etävastaanottojen tarve korostuu, koska lähikontakteja tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Toisaalta etävastaanottopalvelut olivat muutenkin tulossa osaksi Kymsoten palveluvalikoimaa, kertoo kehittämiskoordinaattori Heidi Mäkinen Kymsotesta tiedotteessa.

– Korona-pandemian vuoksi teknisten laitteiden saatavuudessa on haasteita, joten jokaisessa toimipisteessä ei ole vielä mahdollisuuksia tarjota etävastaanottopalveluita.

Kun vastaanoton voi hoitaa etänä, asiakkaan ei tarvitse tulla palvelupaikalle esimerkiksi kuulemaan tuloksia tai kontrollikäynnille kertomaan voinnistaan. Etävastaanotto maksaa potilaalle käyntimaksun verran.

– Mikäli fyysistä kontaktia ei asian hoitamiseksi tarvita, on etävastaanotto hyvä uusi vaihtoehto. Asiakkaan aikaa säästyy, kun ei tarvitse matkustaa fyysiseen toimipisteeseen. Välimatkat Kymsoten alueellakin voivat olla pitkiä, Mäkinen toteaa.

– Hyötyä on myös siitä, että lääkäri, sairaanhoitaja tai muu ammattilainen voi pitää vastaanottoa etänä esimerkiksi toisen kunnan alueelta. Kun aikaa ei kulu liikkumiseen paikasta toiseen, on mahdollisuus tavata useampi asiakas päivässä.

Mäkisen mukaan ammattilaiset ovat olleet tyytyväisiä etävastaanottopalveluihin. Kymsotessa kuullaan mielellään asiakkaiden kokemuksia uudesta palvelumuodosta.

- Osa arastelee palvelun käyttöönottoa, mutta teknisesti se on helppoa, Mäkinen rohkaisee.

Etävastaanottoa varten asiakas tai potilas tarvitsee videolinkin. Se lähetetään asiakkaalle Kymsoten sähköisen asiointipalvelun (eAsiointi) kautta, kun etävastaanotosta on ensin sovittu asiakkaan kanssa.

Kirjautuminen eAsiointiin vaatii vahvaa tunnistautumista eli pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue lisää: